Након утврђивања коначне листе најугроженијих корисника за добијање станова и решавање стамбеног проблема избеглих и расељених лица, данас су у општини Чајетина представници 12 избегличких породица потписали ранг листу формирану на основу испуњености услова и броја освојених бодова. Након тога приступиће се пројектовању и изградњи објекта на планираној локацији у насељеном месту Чајетина.

Финансијска подршка за изградњу укупно 12 стамбених јединица и једне монтажне куће обезбедиће се кроз донаторска средства Фонда регионалног стамбеног програма преко Банке за развој Савета Европе, док ће комунално опремање грађевинског земљишта намењеног за изградњу објекта финансирати општина Чајетина. Приликом обраћања присутнима председник Општине Милан Стаматовић је рекао да је Чајетина једна од ретких општина која је решила питање свих расељених лица.

„Ми вас и даље сматрамо као своје становнике и то ценимо и поштујемо. Уважавамо све што вам се десило. Желим вам да се што пре уселите у своје станове, а ми ћемо се трудити колико можемо да то завршимо у најкраћем могућем року“, додао је Стаматовић.

stamatСаша Апостолов, родом из Горажда, као избеглица у Чајетину је дошао 1992. године. У почетку је био смештен код родбине у Кремнима, да би нешто касније дошао у Чајетину. Неколико година живео је у кампу и приватним становима. О коначном решавању свог стамбеног проблема је рекао:

„Задовољан сам и одушевљен, изненађен наравно пријатно. Захваљујем општини Чајетина и свим људима који су се потрудили да би се сви ми сместили и не би више живели приватно“.

На ранг листи за добијање стана је и Славојка Ђоковић, такође из Горажда.

„Једва сам ово ишчекала. Да имам свој кров над главом. Имам малу пензију из Босне, свега 70 евра. То не може да ми покрије ни трошкове станарине. Сада сам стварно пресретна. Само да то буде што  пре и да се уселимо“.

Подсећања ради, Меморандум о сарадњи на реализацији регионалног стамбеног програма, општина Чајетина са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије потписала је августа 2014. године, са циљем обезбеђивања трајних стамбених решења за избеглице и расељена лица у Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Републици Србији.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs