Књижевници Мирјани Ранковић Луковић уручена је награда „Хаџи Драган Тодоровић“ за књигу „Тајне наше мале“ у библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини.

Књига Тајне „наше мале“ осим добрих реакција публике, има добар пријем и код критике што је потврђено освајањем првог признања – награде „Хаџи Драган Тодоровић“. Ова награда се додељује од 2009. године уз знак сећања на песника из Пожеге Драгана Тодоровића, а претходни лауреати су истакнути писци, углавном из Западне Србије, али и шире.

„Најважнија је реакција када прво чујете да сте добили награду, а још је лепше и већа срећа када је нисте ни очекивали. Нисам нигде књиге слала, у смислу конкурса, јер има тих књижевних конкурса за награде. Када ме је Милијан Деспотовић позвао и рекао да сам добила награду, и још и која је то награда била сам дирнута као што сваки нормалан човек мора бити дирнут на признањима која добија, не само од читалачке публике због које писци и постоје, већ и од колега књижевника и књижевних критичара. Драго ми је што је то награда која носи име Хаџи Драгана Тодоровића кога нажалост нисам имала прилике да познајем ближе, да се дружимо на песничким сусретима , али сам ја у улози страственог читаоца дошла једне књижевне вечери и ту слушала његову поезију која је тако топла и питка, толико људска, а сам Драган Тодоровић је на публику оставио утисак скромног, дивног, топлог човека који исто тако и пише,“

каже Мирјана Ранковић Луковић, а осим ње, за збирку поезије је ове године награђена Јевросима Ристовић, којој ће признање бити уручено у Ариљу. Награду додељују књижевне новине Свитак из Пожеге које прослављају 25 година од оснивања, а ове године ће изаћи и 100. број. Поред награде „Хаџи Драган Тодоровић“, „Свитак“ додељује и награде „Паун Петронијевић“, као и „Момчило Тешић“ за поезију за децу, што даје публицитет и самим новинама које излазе два пута годишње.

„Ја сам имао улогу да селекторки предам књиге да их тумачи, а и сам сам их прочитао и одабрао у првом налету. Задовољан сам пре свега језиком и начином писања, и оним темама које нам некако измичу у савременој цивилизацији, враћају нас на другачији однос према људима, према породици, према поштовању. Верујем да ће књига „Тајне наше мале“ имати своје читаоце, ако ништа људи да пожеле да виде шта је то било,“

каже Милијан Деспотовић, уредник „Свитка“.  Одлуку о добитницима награде донела је песникиња и књижевна критичарка Милуника Митровић која је у образложењу навела да је поетика свакодневице тематски оквир књиге „Тајне наше мале“. У конкуренцији за ову награду је било 30ак издања из прошле године.

„Није био неки посебан проблем да се уоче те нијансе између других јер Мирјана Ранковић Луковић је присутна својим целокупним опусом поетским и прозним и иначе, поготово у нашем златиборском округу. Ове су приче својом густоћом, питкошћу, језиком и такорећи душевношћу на један необичан начин, из посебног угла испричале нам причу о нама самима, о овој ставрности, о животу какав јесте. Леп, тужан или весео. У сваком случају, на један посебан начин, изазован, једноставан, провокативан, Мирјана нам саопштава нешто што смо зналли, а нисмо знали да довољно знамо о себи. То су неке мале свакидашње тајне, живот који тече око нас и у нама а који често заборављамо и промиче поред нас,“

сматра селекторка награде Милуника Митровић. Троје књижевника окупљених у библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ овом приликом читали су своје песме чајетинској публици. Награђена збирка прича „Тајне наше мале“ је девето издање Мирјане Ранковић Луковић, које је до сада представљено читаоцима у Чајетини, Ужицу и Београду.