Културно лето на Златибору само што није почело, а Удружење за неговање традиције „Ветерани Златибора“ ће, као и ранијих година, употпунити програм бројних манифестација и културних дешавања. Ово удружење је основано, како му и само име каже, како би неговало традицију нашег краја. Постоји девет година, а под овим називом нешто мање од пет.

„Удружење броји од 35 до 40 чланова, број се увек мења и хвала Богу, увек иде ка горе. Тренутно имамо школу фолклора, у коју долазе деца са Златибора, али имамо у плану да то проширимо и на околна села“, каже Лука Весовић председник Удружења за неговање народне традиције „Ветерани Златибора“.

 Од свих ветерана у Србији са којима сарађују имају највише активности.  Сваке године бирају једну дестинацију за гостовање ван земље, где представљају нашу културу.

„Ове године смо били у Чешкој. Средином маја смо гостовалу у Херцег Новом и Требињу, у сарадњи са Туристичком организацијом Златибор, која је ту организовала промоције.  Мислим да смо урадили велики посао, јер смо представљали наш крај, нашу традицију и културу. Остварили смо контакте са њиховим културно уметничким друштвима, што је за нас веома важно“.

Ово удружење већ осам година успешно реализује Међународни фестивал ветерана фолклора у Чајетини, на шта су посебно поносни.

„То је највећи фестивал ветерана, не само у нашој земљи, већ и у Европи. Ове године учествовала су 54 друштва, 1200 учесника, што је импозантан број“, додаје Весовић.

С обзиром да се ближи културно лето на Златибору, истиче да се редовно одазивају позивима локалне самоуправе и радо наступају на различитим манифестацијама. У плану им је организовање заједничког концерта са ветеранима из Требиња који у скорије време планирају посету Златибору, а имају и одличну сарадњу са свим друштвима ветерана из Србије и околних земаља који их редовно позивају на гостовања.

„Приликом гостовања акценат стављамо на очување традиције. Првенствено играмо кола из златиборског краја и централне Србије, мада у нашем репертоару имамо игре из Босилеградског крајишта, Кобишнице, Мачве и других крајева Србије. Поставили смо циљ да сваке године припремимо једну нову кореографију и купимо једну ношњу. С обзиром да под овим именом функционишемо пет година, ми смо тај план премашили. Имамо шест постава ношње и шест кореографија“, поносно ће Весовић.

Из Удружења кажу да је позив за чланство увек отворен, не само за некадашње чланове КУД-а већ и за рекреативце.

Драгана Росић

.