ОШ “Миливоје Боровић” у оквиру међународног програма ЕКО школе пети пут за редом је организовала квиз знања из екологије, који је одржан у просторијама Библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“. У такмичењу се надметало пет екипа, а победу је однела Основна школа „Саво Јовановић Сирогојно“.

Ове године у такмичењу  је учествовало 5 екипа које су представљали седмаци из школа  са подручја општине Чајетина: из Сирогојна, Чајетине, Златибора и екипе школе домаћина – из Шљивовице и Мачката. Прво место освојила је Основна школа „Саво Јовановић Сирогојно“ коју су достојно представљале Анђела Ћалдовић, Душица Дедовић и Ана Дабовић.

Другопласирана је била екипа ОШ „Димитрије Туцовић“ Чајетина.

 

Треће место припало је екипи из ОШ „Миливоје Боровић“ – издвојено одељење у Шљивовици.

Еко квиз су креирали наставници ОШ из Мачката, а међу играма су биле оне у којима су ученици требали да покажу знање, али и спретност. Примарни циљ је, кажу организатори, развијање еколошке свести и бриге за животну средину, првенствено код ученика основношколског узраста.

„На овај начин хтели смо да ученицима кроз занимљив приступ и различите игре покажемо колико је битно да чувамо нашу природу, нашу околину за будуће генерације које нам долазе. Ученици су се припремали из материјала који су добили неколико дана пре почетка квиза. Вежбали су и читали садржај са својим наставницима и дошли да покажу своја знања“, каже учитељица Марија Спасенић, која је учествовала у целокупној организацији.

Да се знање најуспешнијих награди потрудили су се бројни спонзори који су за учеснике обезбедили вредне награде, а уручене су захвалнице свима који су учествовали у реализацији ове активности.

Драгана Росић