У суботу је у Трнави,  у знак сећања на прерано преминулог Владимира Митровића, уместо ликовне колоније организована изложба радова насталих на претхоидним колонијама. Велики број уметника окупио се да ода почаст свом пријатељу и више од 20 година домаћину ове ликовне колоније. Од наредне године колонија ће под именом овог великог уметника наставити са радом.   

Последње 23 године ликовна колонија „Трнава“ отварана је у свечарској атмосфери и лепом расположењу. Ове 24 – те године, уместо колоније, отворена је изложба слика, и то минутом ћутања у част недавно преминулом сликару и вајару, оснивачу колоније, Владимиру Владу Митровићу. Почаст су му одали бројни уметници, који су и сами били учесници претходних колонија.

00216.MTS_20160822_110335.410

„О Владу би се могло пуно причати, али је и он на свој начин остао прича недопричана. Постоје тренутци у животу и амбијент у којем  је ћутање  јаче од речи“, рекао је Жарко Божанић.

Ове године то је била изложба слика и скулптура. Преко 30 уметничких дела нашло се на зидовима атељеа прерано преминулог истакнутог уметника  Влада Митровића. Више од 20 скулптора и сликара својим присуством доприлнело је обележавању овог месеца,  познатог по ликовној колонији у Трнави, а они који нису стигли на изложбу, послали су своје уметничке прилоге. Посебан прилог послао је председник Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, који је за ову прилику дозволио да се прочитају његови нови, још необјављени стихови, у знак сећања ња његовог пријатеља Влада.

00221.MTS_20160822_110514.611

Владе је отишао у небеске сазвежђе, код Ћупа, Божа и осталих знаменитих Златибораца, рекли су његови пријатељи и у знак сећања на њега, а у архиву је стављена песма Радомира Андрића, посвећена уметнику Владу Митровићу.

Организатори изложбе били су Културно спортски центар Чајетина, ТО Златибор и општина Чајетина, док ће следеће године колонија поново наставити са радом, под називом „Ликовна колонија Трнава – Владимир Митровић“.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs