У порти чајетинске цркве „Сабор Св. Арханђела Гаврила“ у току су радови на објекту који ће имати више намена, а једна од њих је и преко потребна сала за обављање црквене славе. Грађевински радови су почели нешто касније због кишне сезоне, али се планира да до зиме буде укровљења.

 Вишенаменски објекат у порти чајетинске цркве замишљен је као место где ће бити смештене две свештеничке канцеларије, стамбени простор, мања и већа  сала са кухињом за обележавање црквене славе, магацински простор, котларница, подрум и јавни тоалет. Овим простором од око 800  квадратних метара чајетинска црква ће добити оно што јој је више од века недостајало, каже јереј Петар Лазић.

 „ Добар део тог простора одвојили смо за, како је ми зовемо, малу салу. То је простор капацитета за око 35 до 40 људи. То ће бити сала за сваки дан, а то подразумева дружење људи који углавном долазе у свети храм недељом, празником. На спрату, изнад тог цјелог поменутог простора, цјелом површином ће бити сала са терасом капацитета до 200 људи. У састав тог простора ући ће и велика, функционална кухиња. Велика сала замишљена је да се користи првобитно за потребе цркве, потребе црквене општине и парохије, али и потребе верника приликом прославе крштења, на примјер.“

Објекат се гради донацијама и прилозима парохијана, као и локалне заједнице. Свој допринос дају и приватни предузетници чајетинске општине у грађевинском материјалу што је и те како значајно, али ништа мање се не мере и други видови помоћи коју верници пружају кроз припремање хране и слично.

 „Људи дају онолико колико могу. Али за један овакав подухват, овакав пројекат, сама градња би дуго трајала да није помоћи великих. Када то кажем, мислим  на првом мјесту на Општину, на локалну самоуправу чија помоћ, по мом искуству са раније парохије и уопште, када је црква у питању, никада ни случајно не фали“, напомиње јереј Петар Лазић.

 

Можда ће се ово лепо здање за које је пројекат такође дониран, како напомиње јереј Петар Лазић, градити споро и дуго, без обзира на жеље и планове, али ће оно достајно презентовати цркву која се налази у срцу чајетинске општине, цркву која је и сама у фази реновирања, а у којој се богослужење врши од 1890. године.

Мирјана Ранковић Луковић