У ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини данас је одржана конференција за медије на којој су представљени досадашњи резултаи пројекта „Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот деце и младих са сметњама у развоју. Овом приликом најављена је регионална конференција Употреба асистивне технологије у образовању, социјалној и дечијој заштити која ће се од 23. до 26. новембра одржати у хотелу „Мона“ на Златибору.

Менаџер Пројекта Милка Васиљевић је подсетила да пројекат под слоганом Образовање без граница спроводи основна школа „Димитрије Туцовић“ у сарадњи са Удружењем грађана „Златиборски круг“ из Чајетине и Специјалном школом „Миодраг В. Матић“ из Ужица. Сумирајући резултате досадашњег рада, истакла је да су током протеклих 10 месеци остварени сви пројектом планирани циљеви.

„Извшена је процена потреба корисника Дневног боравка за децу са сметњама у развоју у Чајетини и ученика Специјалне школе у Ужицу, на основу чега су набављена одговарајућа средства и уређаји. Недавно је отворен Асистивни центар у Чајетини који ће моћи да користе сви којима је потребна таква врста подршке у Златиборском региону. Реализована је и обука родитеља деце са сметњама у развоју, наставника, запослених у Дневном боравку и волонтера укључених у рад са корисницима, за примену асистивне технологије у настави и свакодневном животу“, наводи менаџерка пројекта.

Тренутно се, по речима Васиљевићке, спроводе завршне , која ће бити одржана у хотелу Мона на Златибору, од 23. до 26. новембра.

„Тема конференције је употреба асистивне технологије у образовној и социјалној инклузији деце и младих са сметњама у развоју. Предвиђено је учешће представника Црне Горе, Републике Српске, Хрватске и Босне и Херцеговине. Циљ конференције је анализа стања у региону, везано за примену асистивне технологије у образовању и социјалној заштити, размена искустава и примера добре праксе, као и развијање и унапређивање сарадње у области развоја асистивне технологије и примене у образовању, социјалној и дечијој заштити у Србији, Црној Гори и земљама у окружењу“.

На конференцији ће бити представљени резултати пројекта у Србији и Црној Гори, реализоване активности и рад волонтерских центара који месецима функционишу у обе земље. Првог дана ће бити отворена изложба радова ученика ОШ „Димитрије Туцовић“ у оквиру ликовног конкурса Школа за све, који је део пројекта.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs