Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР обележиће 15. фебруар, Светски дан деце оболеле од рака, низом хуманитарних акција у више од 40 градова и општина међу којима је и суседни град Ужице. Програм подршке почиње у 12 часова на Градском тргу.

НУРДОР је Удружење родитеља, медицинског особља и свих људи добре воље који већ 15 година пружају психофизичку и емотивну подршку сваком детету које се нашло у тешкој ситуацији, и сваком родитељу оболелог детета.

„Наш град већ другу годину обележава 15. фебруар, Светски дан деце оболеле од рака. Програм почиње 15. фебруара у 12 часова на тргу, а пуштање балона, у знак подршке деци која су изгубила битку и која се боре и даље је у 13 часова. Организоваћемо и меморијални турнир у знак сећања на малу Анђелу Обућину која, нажалост, више није с нама“, каже волонтерка НУРДОР-а Душица Обућина.нурдор 2

Кампања под називом „И ја се борим!“ којом ће бити обележен овај значајан датум, има за циљ подизање свести јавности о малигним обољењима код деце, али и позив за подршку великом пројекту од националног значаја.

„Приход који буде сакупљен 15. фебруара намењен је хемато – онколошком одељењу у Нишу, које је је већ у изградњи и налази се у саставу Клиничког центра Ниш. Грађани нам највише могу помоћи слањем СМС поруке на број 1150, цена поруке је 100 динара ка свим мрежама“, наводи Обућина.

Од малигних болести у Републици Србији , према последњим доступним подацима, сваког дана једно дете оболи, а сваке недеље једно дете умре од рака. Од свих болести у дечјем добу и адолесценцији, рак је први узрочник смрти. Најчешће малигно обољење код деце је акутна леукемија, где је и проценат излечења највећи, око 80 одсто, а терапија траје 105 недеља.

Драгана Росић