Друга по реду акција добровољног давања крви у овој години, одржана је данас у организацији Црвеног крста Чајетина а у сарадњи са Службом за трансфузију  из Ужица. Овога пута акција је спроведена у просторијама Удружења пензионера Чајетина. 

Акције добровољног давања крви организују се на свака три месеца и у складу са тим данас је у просторијама Удружења пензионера Чајетина успешно спроведена још једна у низу. Упркос епидемији изазваној вирусом корона, и овога пута акцији се одазвао велики број становника чајетинске општине. Иако су у овом моменту резерве крви у Служби за трансфузију ужичке болнице оптималне, већ од следеће недеље постепено се креће са редовним оперативним програмом и потребе ће се повећати.

„Што се тиче наших акција у време ванредног стања изазваног епидемијом корона вируса, ми смо по плану одлазили на акције у цео регион и у Ужицу смо у просторијама Црвеног крста имали свакодневно добровољно давање крви. Људи су се одазивали јер су знали да нису пацијенти само они који су заражени корона вирусом. Веома смо задовољни сарадњом свих давалаца целог региона и у принципу немају неких додатних питања јер се и сами придржавају свих епидемиолошких препорука“, каже др Марија Перишић Божић.

У складу са актуелном ситуацијом предузете су све потребне мере заштите. Сви даваоци најпре добијају маске, врши се дезинфекција руку а размак између давалаца је два метра.

„Редован сам давалац крви и када сам у могућности увек се одазовем овим акцијама. Ово је начин којим можемо некоме помоћи, не само у ситуацији када му тренутно треба помоћ, јер никад се не зна коме треба и када крв па је најбоље бити редован давалац. Нисам се двумио  јер нисам имао контакта са оболелима и осећам се здраво“, рекао је Радосав Јелисијевић, добровољни давалац крви.

Из Службе за трансфузију кажу да је крв стално потребна пацијентима и истичу да сваки давалац који је здрав и жели да помогне овим путем, треба да се одазове акцији и на тај начин допринесе стабилности крвних залиха.

Данка Миловановић