У недељу 24.децембра у Дому здравља у Чајетини ће бити организовани превентивни прегледи. Радиће се ултразвучни прегледи абдомена пацијената, као и холестерол и триглицериди из крви. Превентивни прегледи обављаће се од 8 до 16 часова. Директорка Дома здравља, др Мира Ђуровић је позвала грађане да искористе прилику и да изврше превентивне прегледе.“Ова акција је планирана за грађане који из било ког разлога нису у прилици да обаве превентивне прегледе у редовној процедури,” истиче госпођа Ђуровић.

Саветује се да се пацијенти дан – два пре прегледа абдомена уздржавају од хране богате несварљивим влакнима, попут пасуља, бораније, купуса или грашка и да не конзумирају киселу воду и газирана пића. За успешан преглед неопходно је да стомак буде празан на дан прегледа. Када је у питању преглед жучне кесе скреће се пажња да се жучна кеса празни када једемо, а да је за њен преглед неопходно да она буде пуна, па се пацијенти моле и да 3 до 4 сата пре прегледа не једу, а посебно не масну храну. Што се тиче мерења холестерола и триглицерида из крви потребно је да пацијенти дан пре вађења крви имају лакши оброк до 19х (треба избегавати масну храну и слаткише).

У Дому здравља у Чајетини наглашавају да су ово бесплатни превентивни прегледи и да прегледе могу обавити сви грађани како они који имају здравствено осигурање и тако и они без здравствене књижице.

 

Извор: zlatibor.tv