Под називом „Занимање, знање, звање“, данас је у ОШ „Миливоје Боровић“ у Мачкату одржан 4. Сајам образовања, који има за циљ да ученицима завршних разреда основне школе представи средњошколске профиле и да их усмери ка даљем образовању. Многобројним ђацима и њиховим родитељима, представљене су средње школе из Чајетине, Ужица и Пожеге.

Куда након завршеног осмог разреда, шта уписати, у ком граду, како се определити чиме се бавити у животу – само су нека од питање која сваке године муче осмаке. У жељи да им се помогне, мачкатска основна школа, већ четврти пут за редом, орган изовала је Сајам образовања, који за циљ има да ученицима завршних разреда основне школе представи средњошколске профиле и да их усмери ка даљем образовању. До сада се у пракси овај вид упознавања са будућим школовањем показао као добар.

ivan ivanovic  „Обично деца, када дође ред да се упишу у средње школе, нису одлучила шта да упишу, па када дође на ред да се попуне листе жеља, они су неодлучни и двоуме се. Ми смо због тога увели професионалну оријентацију у школи, тако од првог разреда усмеравамо децу да изаберу којим ће се занимањем бавити у животу. Затим следи Сајам образовања“, каже Иван Ивановић, директор ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката.

На Сајму се и деца и родитељи боље упознају са понудом смерова у средњим школама, конкретно, шта је то што средње школе из Чајетине, Ужица и Пожеге нуде, али и какав им је пролаз за запошљавање  након завршене средње школе и шта је то што и чему ће имати највећи успех у животу.

IMG_0312 (Large)

И данас, као и претходне три године, осмацима је представњена понуда средњих школа – Угоститељско туристичке, Економске, Медицинске, Техничке школе, Гимназије, Уметничке школе и Пољопривредне. Упознати су са свим смеровима које ове средње школе имају, али и са могућностима за даље факултетско образовање и налажење посла.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs