У златиборском селу Љубиш отворен је најдужи „Zip line“ спуст у Србији. Прелетањем преко сајле дуге више од пола километра посетиоци имају прилику да уживају у природним лепотама овог села на око 23 километра од центра Златибора.

Дужина трасе је 550 метара, а сајла велике носивости је у највишем делу на око 130 метара од земље, док вожња траје скоро минут.

Покретач пројекта и власник Мирослав Шаптовић добио је идеју приликом посете Ђурђевића Тари у Црној Гори. Најпре је добио сагласност од општине Чајетина, закупио имање за стартну станицу, а од кума добио на поклон за завршну, добио све потребне дозволе и тестирања, а како каже у последњих годину дана се максимално посветио пројекту, с обзиром да раније није имао искуства. Са породицом и пријатељима који су помогли у изградњи ће и радити на овој атракцији, а планирају уређење прилаза, набавку још опреме и додатне садржаје.

„Пало ми је на памет да у свом селу отворим то, и пуно ми је помогао власник Зип лајна на Ђурђевића Тари. Моја очекивања су да отплатим новац који сам овде уложио, имам велику породицу, па нек има свако неку скромну платицу од тога, и да повратимо туристе на село. Сајла је носивости 24 тоне, колица на којима се вози и седишта су атестирана, цео пројекат ми је радио грађевински инжењер. Ово је максимално безбедно, једино ко се баш плаши и не може, он не мора ни да се вози“,

каже Шаптовић, којем ће у раду помагати и син Урош. Локација изнад ресторана Пећинар на отварању је била добро посећена, а радно време је сваког дана од 10 до 19 часова и до 1. јуна ће важити промотивна цена вожње – 1000 динара. Зип лајн Љубиш ће радити током пролећне и летње сезоне, и када временски услови буду дозвољавали.

По старом обичају, објекат је освештан, а поводом отварања зип лајном се спустио и председник општине Чајетина Милан Стаматовић истичући да је значајно да се туристичке атракције праве и ван центра Златибора, док директорка ЈП „Голд гондола Златибор“ Бојана Божанић додаје да је Љубиш прелепо село, које туристи посећују и очекује да ће најдужи зип лајн у Србији  одлично радити.

Да подсетимо, краћи зип лајн постоји и на Торнику, а раније је био и део адреналинског садржаја на Хилс ап фестивалу.  У Србији постоје овакве вожње на Ади, Копаонику, Дивчибарама… Најдужи зип лајн на свету Џабел Џаис у Уједињеним арапским емиратима дугачак је преко 2300 метара и отворен је у фебруару 2018. године.

М. Ј.