Вакцинисање против сезонског грипа почела је данас и у чајетинском дому здравља. Ова здравствена установа добила је 600 доза вакцина, што је, по речима директорке, сасвим довољно за локално становништво. 

Вакцином ће, као и сада, бити обухваћене  ризичне групе – особе старије од 65 година, затим хронични болесници, али и нове ризичне групе које је Институт Батут прокламовао – а то су гојазни и труднице. Вакцинисани ће бити и запослени у јавном сектору који су у ризику, запослени и смештени у герентолошким центрима и центрима социјалне заштите и здравственим установама.

DSC_0519 (Large)

„Пошто има довољно вакцина, треба нагласити да сваки наш осигураник, који буде желео да се вакцинише, може доћи у Дом здравља Чајетина. Иначе, одзив је увек био јако добар, а имамо једну групу пацијената који већ годинама примају вакцине и они од тога не одустају. Никад нисмо били у мањку са вакцинама“, каже др Мира Ђуровић, директорка Дома здравља Чајетина.

Особе заинтресоване за вакцинисање треба да се обрате изабраном лекару. Уколико имају било какву прехладу или повишену телесну температуру, треба да сачекају извесно време како би били вакцинисани. Они који су алергични на јаја, не могу бити вакцинисани.

DSC_0529 (Large)

Зато што се те вакцине на том медијуму припремају, па је због тога то контраиндикација. Што се тиче периода када је најбоље примити вакцину, то су свакако октобар и новембар месец, пошто вакцини треба око три недеље да крене са тим имуним одговором“, каже др Ђуровић.

Уколико од грипа оболи особа која је вакцинисана, број компликација је много мањи и много је блажа клиничка слика, каже др Ђуровић. Иначе, имунитет који даје вакцина против грипа је од шест месеци до годину дана, и зато је неопходно да се ризичне категорије пацијената вакцинишу сваке године.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs