Према мотивима текста „Род“ а у адаптацији и режији Биљане Здравковић, синоћ је у Дому културе у Чајетини премијерно изведена представ „Тетка“ у којој главне улоге тумаче Мирела Марјановић и Јанко Радишић. Како је представу прихватила публика најбоље говори чињеница да су глумци након ње поздрављени дуготрајним и бурним аплаузима.

Мирелу Марјановић је чајетинска публика имала прилику да више пута види у разним улогама као глумицу драмског студија који ради при Дому културе и увек је освајала својом природношћу на сцени, пријемчивом глумом и улогама. Исто се десило синоћ  на премијери дуо драме „Тетка“. На тексту је рађено од децембра месеца, а како кажу и глумци и редитељка, отпочетка су знали да је то нешто што ће бити занимљиво и публици.

„ Текст је осличан! Од првог читања нам се свидео. Мислим да је Јанко добар глумац, а ја сам га замолила да учествује у овоме. Он је, иначе, глумац који је завршио академију, ја нисам, али се надам да смо се уклопили и да вам се представа свидела“, рекла је Мирела.

Ни Радишић није имао сумњу да је одабир текста тај који ће отворити пут овој дуодрами да се види и ван Чајетине.

„Мирели сам рекао“, каже Јанко, „само да се први пут насмеју и наши су.То се десило на самом почетку, тако да није било проблема. Осетили смо како публика дише и то нас је водило до краја. Били смо врло задовољни и енергични, пратили смо како публика нас прати, и играли смо за њих.“

Текст „Род“ Петра Петровића Пеције је настао 30-тих година и говори о касновечерњој посети младог удовца једној удовици који се у њену кућу склонио од невремена. Бојазан о томе шта ће село рећи с почетка приче не даје мира жени све док је не умири пренето сазнање да су њих двоје род. До пред крај приче усамљена удовица већ претреса родбинске односе желећи да није све баш тако како изгледа, а када се публика буде најслађе смејала, целокупној ситуацији пресудиће ни више – ни мање него Свети Илија. На питање да ли су Мирела и Јанко одговорили на изазов текста и према оцени уметничког руководиоца овог драмског студија, Биљана Здравковић је одговорила:

 

„Уживала сам! У једном тренутку нисам ни знала кад треба да пустим специјалне ефекте јер сам се загледала у њих; била сам на 16. страни, а они већ на 23. .. Било је неких нових момената вечерас, они су то играли за себе и сад је то све њихово… Били су дивни, што се види по публици, а и по њима и по мени; ја сам срећна“.

Овим одличним оценама придружио се и Горан Шмакић, глумац Народног позоришта из Ужица који је дошао да подржи рад како своје колегинице, тако и Студија у којем ради са млађим групама. Представу „Тетка“ ће вероватно имати прилику да види и ужичка публика, а контакти су већ остварени за почетак са Бајином Баштом, Пријепољем, а плнирано  је да буде и играна у Београду и Новом Саду.

Мирјана Ранковић Луковић