17. Сајам сувомеснатих производа одржава се ове године од 10. до 12.фебруара. Разлог померања датума одржавања Пршутијаде, која је претходних година била у јануару, јесте усклађивање са ђачким распустом ради што боље посете, кажу организатори. О програму Сајма, излагачима и наградама, било јер речи на данашњој конференцији за новинаре одржаној у ТО Златибор.

За организацију овогодишње Пршутијаде постарали су се општина Чајетина, ТО Златибор, Привредно друштво „Златиборски еко аграр“ и , Спортски центар Чајетина, уз партнерство и подршку Сталне радне групе за регионални рурални развој у Југоисточној Европи. За 17. Сајам сувомеснатих производа пријављено је 16 излагача, углавном из општине Чајетина и града Ужица.

Sequence 01.Still007

„Ова манифестација је сама по себи одржива тако да организатори данас имају јако мали број обавеза“, каже Владимир Живановић, в.д. директор ТО Златибор. „У принципу је то само координација са произвођачима и излагачима. Оно што је новина за ову годину је то да су организатори успели да обезбеде, са нашим партнером „Тренди травел агенцијом“, превоз са Златибора који ће бити за туристе. Превоз ће бити од 10, 12 и 14 часова. Цена повратне карте је 400 динара, а аутобус ће кретати са платоа аутобуске станице испред ТА „Тренди травел“.“

Ове године на Пршутијади ће бити и специјални гости са производима карактеристичним за њихов крај. То су Специјални резерват природе „Засавица“ из Сремске Митровице, „Имес марк Бијелић“ из Никшића, „Месарство Крижник“ из Словеније и „Обитељско пољопривредно господарство Антоловић“ из Хрватске. Оцену квалитета сувомеснатих производа вршиће „Југоинспект“ из Београда.

Sequence 01.Still005

„Узорци су прошле недеље однети на анализу и уочи саме Пршутијаде добићемо листу бодова,“ каже Миљко Радишић, ПД „Златиборски еко аграр“. „Значи, знаће се који су производи у врху, и оно што нас све радује, и као организаторе и као саме произвођаче, јесте да веома мали број процената одлучује ко ће бити први, а ко трећи“.

На Пршутијади, од почетка њеног организовања, учествује и односи награде Милија Брковић из Качера. Милија каже да није било лако кренути са реализацијом идеје о Пршутијади и да је првих година било мало учесника, али су произвођачи увидели предности које доноси ова манифестација па се дошло и до ове бројке од 16 учесника, а и посетилаца је све више. Посебно наглашава битност заштите производа са ових простора јер им је квалитет неоспоран, а на питање која је тајна добре пршуте, кобасице и сланине, каже:

Sequence 01.Still006

„Нема тајне! Ако имате добар квалитет меса са нашег подручја, можете направити одличну, квалитетну пршуту.“

Тренутно на Златибору, према евиденцији Туристичке организације, борави око 10 000 гостију, а очекује се да ће их, због предстојећих празника, бити и више. То ће допринети да село Мачкат у периоду од 1о. до 12. фебруара буде место великог окупљања љубитеља сувомеснатих производа.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs