На данашњи дан пре 91 годину Чајетина је проглашена варошицом. Од тада почиње да се развија, напредује и крајем 20. века постаје најпосећеније туристичко место у Србији, а прошле године обележен је и јубилеј – 125 година организованог бављења туризмом. На свечаној седници Скупштине општине Чајетина, којом је обележен 30. јун – Дан општине Чајетина, најзаслужнијим појединцима и колективима за изузетан допринос развоју Општине у протеклом периоду уручене су плакете, признања и новчане награде. Свечана седница је почела интонирањем химне Боже правде коју су извеле Анђела и Ања Јечменица и Валентина Јеремић ученице Основне школе „Димитрије Туцовић“ са Златибора, под вођством професора Марка Кутлешића.

Од прошлог до овог Дана општине радило се вредно, те су самим тим остварени значајни резултати, рекао је председник Скупштине општине Чајетина Милоје Рајовић, додајући:

„Првенствено мислим на увећање буџета, инвестиције, инфраструктурне подухвате, набавку нове механизације у јавним предузећима, вредна пољопривредна и социјална давања. Свему томе сигурно је допринео и чајетински парламент. Одборници су дали велики допринос у остваривању повољног амбијента, како за живот и рад у нашој општини, тако и за наше госте. Заједно смо доносили важне одлуке како би општинска управа добро функционисала, радила јавна предузећа и установе и како би се постигли што бољи услови за бављење пољопривредом и сеоским туризмом. Са поносом констатујем да ове године завршавамо наше велике инвестиције: Златиборску гондолу, Систем за пречишћавање отпадних вода, Спортска хала у Чајетини, Спортска хала на Златибору, а успели смо да завршимо и Културни центар на Златибору.“

Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, у свом обраћању гостима је истакао да је општина Чајетина данас једна од најразвијенијих локалних самоуправа и да је буџет општине Чајетина један од највећих по глави становника у Србији. Како наводи, веома је значајно и то што је ова локална самоуправа зацртала дугорочне планове који су базирани на жељама и потребама наших грађана и државе Србије.

„Сигурно знам да у томе ништа нисмо погрешили, јер у сваком послу, као одговорни људи, имали смо добру намеру. Ако имате добру намеру сигурно ће све и добро да се заврши. Сви наши послови и обавезе које смо планирали у овој години су већ дали резултаре, а неки ће у наредним годинама бити реализовани. Ова мала локална самоуправа је доста тога урадила за кратак период, и ако нисмо баш увек били омиљени и нису нас баш увек сви разумели, од стране републичког руководства, а често пута и овде на локалном нивоу. Али, ми смо знали да све ово што радимо, радимо у интересу наших грађана, и због тога нисмо одустајали. Ти резултати су веома видљиви.  Оно што је за нас веома битно је да се повећава број гостију, да се увећава буџет, да основни параметри који се узимају за вредновање локалне самоуправе сви иду нама у корист“, рекао јеСтаматовић.

У наставку свечане седнице, додељене су плакете, признања и новчане награде најзаслужнијим појединцима и колективима за изузетан допринос развоју општине у протеклом периоду.

Плакете „Димитрије Туцовић“ уручио је Милоје Рајовић, а награђени су:

1. Млекара „Лазар Блаце“ из Блаца власника Милана Видојевића
2. Богдан Планић, фудбалер са Златибора
3. Драган Росић, фудбалер из Чајетине
4. Др Јела Трнавчевић из Чајетине
5. Др. Драган Терзић из Крушевца
6. Радомир Раковић-Ракац са Златибора
7. Радован Танасијевић-Чава из Трипкове

Уручена су признања и новчане награде појединцима који су се истакли својим радом у протеклој години и постигнутим успехом. Награђени су:

1.Милан Радивојчевић Кићан из Чајетине;
2.Милорад Смиљанић из Чајетине;
3.Радосав Јелисијевић са Златибора;
4.Дејан Церовић из Криве Реке;
5.Јована Михајловић из Чајетине и
6.Крста Станић из Бранежаца.

Добитницима захвалница припала је новчана награда у износу од 30.000,00 динара.

Додељена је и захвалница која носи име „Зоран Тмушић“. Новинар и хуманиста који је за живота многима неуморно помагао, на овај начин биће отргнут од заборава. За хуманост и људскост у тешким временима, добитник захвалнице „Зоран Тмушић“ је новинарка РТС-а Јелена Божовић из Ужица.

Похвалнице општине Чајетина додељују се свим свршеним ученицима основних и средње школе на територији Општине Чајетина, као и свршеним ученицима средњих школа на територији Републике, који имају пребивалиште на територији Општине Чајетина, као и добитницима дипломе “Вук Караџић“.

1. Станић Вељко из Шљивовице, ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат, ђак генерације;
2. Дедовић Данијела из Трнаве, ОШ „Саво Јовановић“ Сирогојно, ђак генерације;
3. Пећинар Алекса са Златибора, ОШ „Димитрије Туцовић“, вуковац и ђак генерације;
4. Дробњак Зорана са Златибора, ОШ „Димитрије Туцовић“, вуковац;
5. Јанковић Никола из Чајетине, Угоститељско туристичка школа, ђак генерације и
6. Терзић Јасмина из Љубиша, Економска школа, вуковац и ђак генерације.

Добитник овогодишње ,,Златиборске повеље’’ је Проф.др Петар Грбовић из Чајетине, који због обавеза није могао да присуствује седници и преузме добијено признање.
Петар Грбовић је рођен 10. фебруара 1971. године у Чајетини, у којој је завршио основну и две године средње усмерене школе. Средњу електротехничку школу завршава у Ужицу, а дипломирао је на Електротехничком факултету у Београду на катедри за енергетске претвараче и погоне. У марту 2003. године одлази на Нови Зеланд где је радио у развојно-истраживачком одељењу компаније ПДЛ Електроникс, која је у то време била део компаније Шнајдер Електрик. У мају 2005. године прелази у централно истраживачко-развојно одељење ове компаније, у близини Париза. Докторску дисертацију одбранио је у јулу 2010. године, на великој школи у француском Лилу, након чега прелази да ради у истраживачком одељењу америчке компаније Џенерал Електрик у Минхену. Од 2011. до 2018. године радио је у истраживачком одељењу компаније Хуавеи Технолоџиз у Минхену као виши експерт у области енергетских претварача. У јуну 2018. године изабран је за редовног професора на Универзитету у Инзбруку, у Аустрији.

У уметничком делу програма наступио је првак Народног позоришта у Београду, носилац бројних награда, како домаћих тако и страних – глумац Миленко Павлов, који је извео патриотску причу Душка Радовића „Опанак“ и духовиту причу о међусрпским односима Бране Црнчевића под називом „СРБ“.

 

Драгана Росић