У организацији Швајцарске канцеларије за сарадњу, у просторијама Градске куће у Ужицу одржана је конференција за медије на којој су  представљени програми и пројекти које подржава Влада Швајцарске, а који се спроводе у Златиборском и Моравичком округу. На скупу је било речи и о будућим активностима швајцарске развојне подршке који ће се у овим окрузима спроводити у оквиру нове Стратегије сарадње са Србијом за период од 2018. до 2021. године. 

Новом Стратегијом сарадње, која прати приоритете Владе Србије на националном и локалном нивоу, Влада Швајцарске определила је 95 милиона евра, што је за 10 % више у односу на претходни четворогодишњи стратешки период. Оцењујући швајцарско присуство у Златиборском и Моравичком округу Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије за сарадњу, изјавила је да Швајцарска широком пројектном агендом подржава овај регион кроз девет пројеката. У наредне четири године подршка ће бити усмерена на области добре управе, економског развоја и обновљивих извора енергије.

„Захваљујући партнерству на терену остварени су значајни резултати. Швајцарска константно прилагођава своје активности локалним потребама и приоритетима, покушавајући да увек унапреди начин рада. Снажно подржавамо запошљавање младих и локални економски развој, како би грађани у ова два округа имали бољу перспективу за живот и рад“, истакла је Лојбли.

Швајцарско-српска сарадња заснована је на међусобном поверењу, заједништву и поштовању разлика две земље, због чега је Стратегија развијана кроз блиску консултацију и учешће српских партнера. Актуелне пројекте који се спроводе у Златиборском и Моравском округу представили су њихови партнери Дарко Ђуровић, директор (Програма развоја приватног сектор) Златибор ПСД и Мирослав Рађен, директор Туристичке организације регије Западна Србија.

„Оно што смо добили швајцарским програмом развоја приватног сектора је један систематичан приступ развоју туристичког тржишта, као и спровођење активности које смо некада радили на другачији начин. Ово искуство нам је изузетно помогло“, рекао је Мирослав Рађен, директор Туристичке организације регије Западна Србија.

„Оно што смо прво урадили, с обзиром да је Западна Србија туристичка регија, је постављање туристичке сигнализације. Све туристичке атракције су лепо обележене, а оно што је значајно је да Министарство за туризам и „Путеви Србије“ настављају ову активност. По први пут смо обележили и наше одређене традиционалне произвођаче, што до сада није била пракса. То је скренуло јако велики број транзитних туриста ка овим локалитетима, а они су на тај начин забележили повећање профита у туризму, самим тим и повећање запослености у туризму“, истакао је Дарко Ђуровић.

Међу успешно реализованим пројектима, Ђуровић је навео и реорганизацију зимског школског распуста што је допринело продужетку зимске туристичке сезоне, као и развијање андроид апликације намењене транзитним туристима. У наредном периоду посебна пажња биће посвећена органској производњи традиционалних производа, новим инвестицијама у туризму, као и укључивање у дуални систем образовања.

Швајцарској Влади на свему што је до сада учинила за град Ужице захвалио се градоначелник и домаћин скупа Тихомир Петковић. Он је изразио наду да ће као добар партнер њихову подршку заслужити и у наредном периоду.

Драгана Росић