Нико од регистрованих трговаца струјом сем ЕПС снабдевања неће се 1. јануара озбиљније укључити у малопродају електричне енергије грађанима, сазнаје „Блиц”.

Постоји могућност да једино словеначки ГЕН И, који већ продаје струју делу српске привреде, у тест периоду покуша да ради и са домаћинствима. Али не са свима, већ само с онима који имају већу потрошњу, односно доста користе вишу, тзв. црвену тарифу.

– При цени електричне енергије која је нижа од тржишне тешко да има простора за развијање конкуренције и правог отварања тржишта струје за грађане. Остали снабдевачи ће чекати да виде који је дугорочни план државе – кажу за “Блиц” скоро сви трговци струје.

Велики снабдевачи попут ЕФТ-а, Руднапа, Нове… засада неће имати никакву понуду која се односи на снабдевање грађана струјом. У Агенцији за енергетику нису изненађени овом информацијом.

– Лиценцу за трговање струјом на тржишту Србије тренутно има 84 снабдевача, а само три снабдева крајње купце. Због ниске вредности цене регулисаног снабдевања не очекује се ни да ће велики број грађана бити уопште заинтересовано за куповину струје на тржишту. Може се десити да снабдевачи понуде повољније снабдевање од регулисаног некој групи домаћинстава, на пример онима који се греју на електричну енергију и троше више од 2.000 киловата месечно – објашњава за “Блиц” Душан Даковић из Агенције за енергетику.

Директор ЕПС-а Александар Обрадовић каже за „Блиц“ да грађани који не мењају снабдевача немају никакву обавезу пријављивања своје одлуке ЕПС снабдевању.
– Уговори које грађани имају остају на снази – објашњава Обрадовић.

Извор: „Блиц“