На актуелни пад динара највише утиче повлачење страних банака из српских хартија, каже дилер у једној од највећих банака у Србији.

Динар је достигао најнижу вредност у последња два месеца. Један евро вреди 123,2 динара, а стручњаци откривају да на суноврат утичу искључиво међународни фактори.

– Светске финансијске организације, првенствено банке, последњих дана учестало се повлаче из српских државних хартија које су куповале у претходном периоду. Продајом трезорских записа долазе до великих количина динара које потом претварају у евро и тако доводе до слабљења домаће валуте – каже извор „Блица“, сведок оваквих трансакција. Како објашњава, стране банке почеле су да продају српске хартије због одлуке америчке централне банке (ФЕД) да задржи исти ниво каматних стопа.

Највиша вредност динара према евру у овој години била је 4. јануара 121,5 динара, а најнижа 25. фебруара 123,5 динара

На тај начин финансијским играчима широм света ФЕД поручио је да ће долар јачати и бити исплативији од егзотичних валута, попут динара, куне, злота…

– ФЕД им је практично рекао „вратите се на тржишта где су камате повољније“ – каже извор „Блица“.

Централна банка је од почетка године продала 780 милиона евра и купила 20 милиона евра. Гувернерка Јоргованка Табаковић понавља да се да се курс динара према евру формира на основу понуде и тражње, при чему централна банка интервенише како би се ублажиле прекомерне осцилације девизног курса.

 

Извор: Блиц