Пољопривредницима млађим од 40 година, од средине јуна, биће понуђени кредити за куповину ораница на 20 година уз повољније камате које ће највероватније износити 1,9 до 1,95 одсто.

Како је за „Политику” рекао министар пољопривреде Бранислав Недимовић, на сајму пољопривреде требало би да буде потписан меморандум са Поштанском штедионицом када ће се знати и сви детаљи око кредитирања.

Према његовим речима, максимални износ позајмице највероватније ће бити 50.000 до 60.000 евра.

– Приоритет ће имати млади пољопривредници, а ако буде вишка новца моћи ће да конкуришу и остали – рекао је министар пољопривреде. Ове позајмице највероватније ће бити одобраване без учешћа док ће гаранција бити хипотека на купљену парцелу.

– На овај начин пољопривредници ће, за сада, моћи да купују земљиште само у приватној својини. После измена закона о земљишту исти аранжман могао би да буде понуђен и за куповину државних ораница – истакао је Недимовић.

У Србији је свако 14. пољопривредно газдинство пријављено на особу млађу од 40 година, а немогућност да дођу до земљишта као и почетни капитал за улагање највећи су проблеми који муче младе који желе да остану на селу.

Са сличним проблемима суочава се и Европска унија. Пре неколико дана објављене су најновије мере помоћи младим пољопривредницима за шта ће бити опредељен пакет од милијарду евра.

У саопштењу Европске комисија и Европске инвестиционе банке (ЕИБ) наводи се да је одобрен новац намењен овој категорији фармера. Статистика показује да су банке у 2017. одбиле 27 одсто захтева за кредит, које су поднели млади пољопривредници у ЕУ, док за друга пољопривредна газдинства тај постотак износио свега девет одсто.

Комесар за пољопривреду и рурални развој, Фил Хоган, рекао је да приступ финансирању пречесто представља препреку младима који желе да се баве пољопривредом. Ово није мали проблем јер је 11 одсто европских пољопривредника млађе од 40 година.

– Подршка младим пољопривредницима приоритет је Европске комисије и заједничке аграрне политике у периоду после 2020. године – истакао је Хоган.

Програм ЕК биће покренут кроз два пилот пројекта и то у Француској а одобрени износ је 275 милиона евра. Програмом ће на нивоу држава чланица управљати банке и друштва за лизинг, која послују на тржишту ЕУ. Банке би требало да издвоје једнака средства као и ЕИБ, чиме би укупан износ могао да достигне и две милијарде евра. За младе фармере ове мере доносе ниже каматне стопе, дужи грејс период у отплати (до пет година) и додатну флексибилност отплаћивања рата. Ово у пракси значи да ће у тешким периодима због, рецимо, нестабилности цена пољопривредних производа фармери моћи на неколико месеци да одложе плаћање рате.

 

Извор: Политика