На локацију где се довршава постројење за пречишћавање отпадних вода на Златибору данас је допремљен још један део опреме из Словеније која је произведена у Немачкој, Аустрији и Швајцарској.  Представници „Хидроинжениринга“ из Љубљане ових дана ће надгледати уградњу опреме и са њеним радом упознати запослене у ЈКП „Водовод Златибор“ који ће убудуће управљати постројењем и старати се о његовом одржавању.

У току је допремање опреме за постројење за пречишћавање отпадних вода на Златибору која се тренутно налази у магацину предузећа „Јединство“ из Ужица. Поред „Јединства“ које је један од извођача радова, ту су и радници  предузећа „Беохидро“ из Београда као и представници „Хидроинжениринга“ из Љубљане .

„Они су дошли да пропрате своје подизвођаче који ће да монтирају опрему на постројењу. Поред њих, овде су свакодневно и раници „Јединства“ из Ужица који тренутно изводе радове на партерном уређењу  самог постројења, тако да очекујемо да ће у наредних неколико дана бити и то завршено и да ћемо моћи да асфалтирамо прилаз  и  саобраћајницу унутар постројења“; објашњава Раде Јовановић директор  ЈКП „Водовод Златибор“.

Постројење за пречишћавање отпадних вода на Златибору требало би да буде  пуштено у пробни рад до краја ове године а обука радника за рад у постројењеу врши се већ сада њиховим упознавањем са пристиглом опремом и начином њеног функционисања. За то се старају представници словеначке фирме.

„Стигле су све потопне пумпе и сви потопни миксери који су предвиђени, стигле су дуваљке које су потребне за ваздух у СБР-има и у селекторима; стигла је груба решетка која припада улазној пумпној станици, центрифуга и припремна полимерна станица , тако да ће све моћи да се монтира на  места на којима већ може  и где је предвиђено  да се опрема монтира“ ,  каже Марјан Јанез Муци из“Хидроинжениринга“ .

Подсећања ради, Влада Словеније је, посредством свог Центра за међународну сарадњу и развој, донирала 1,5 милиона евра, док је Чајетина из свог буџета обезбедила три милиона евра, мада је финансијско учешће  локалне самоуправе  и веће ако се узму у обзир трошкови за припремне радове, изградњу трафо-станице, прилазног пута и за осталих активности које су претходиле самој градњи.. Капацитет будућег постројења одговара еквиваленту од 20.000 становника, с могућношћу проширења 50 одсто. Постројење ће испуњавати све европске стандарде, а његовом реализацијом Чајетина ће испунити још један битан корак ка циљу, а то је да постане једна од првих еколошких општина у Србији.

Мирјана Ранковић Луковић