Радови на изградњи Постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору трајаће све док временски услови то дозволе, како би се завршили сви бетонски радови. У току је постављање кровне конструкције на хемијској згради, а пристигао је и већи део опреме за постројење која ће се уграђивати у зимским месецима.

Пет шлепера опреме за Постројење за пречишћавање отпадних вода на Златибору пристигло је у магацине „Јединства“ у Ужицу. До краја месеца очекује се долазак још три шлепера са опремом, што ће, по речима директора ЈКП „Водовод Златибор“, Рада Јовановића, представљати  90 % потребне опреме чија монтажа ће трајати током зиме. Пуштање постројења у пробни рад очекује се на пролеће.

„У том периоду видеће се да ли има неких потешкоћа у раду, или потреба за неким изменама. Биће то период и када ће се запослени обучавати за рад на постројењу. Након тога, по овери стручног надзора, преузећемо постројење које ће радити у оквиру ЈКП „Водовод Златибор“, каже Јовановић.

Опрема за постројење пристигла је из Словеније, а произведена је код реномираних произвођача из Немачке, Аустрије и Швајцарске.

„Ово постројење биће за пример у целом региону. Ово је један од првих послова фирме „Хидроижениринг“ из Словеније која заједно са „Јединством“ из Ужица и фирмом „Беохидро“ из Београда наступа заједно на овом пројекту. Ово ће практично бити једно репрезентативно постројење за све њихове будуће пројекте у Србији“, истиче директор „Водовода Златибор“.

Постројење ће испуњавати све европске стандарде, а реализацијом овог пројекта Чајетина ће постати једна од првих еколошких општина у Србији.

„Биће доста чистија вода него што тренутно подразумевају наши закони. Мислим да ће тај европски стандард бити наметнут и Србији. Ми смо то предупредили, тако да ће воде које буду испуштане са постројења у реципијент Обудојевицу бити знатно бољег квалитета него што би требало да буду по нашем закону“.

Овај еколошки подухват вредан је 4,5 милиона евра. Словеначка Влада преко Агенције ЦМСР (Центар за међународну сарадњу и развој) издвојила је 1,5 милиона евра, а остатак стедстава у износу од 3 милиона евра обезбеђен је из буџета Општине. Постројење ће бити пуштено у рад почетком лета, када ће бити предато на управљање ЈКП „Водовод Златибор“.

Драгана Росић