Милорад и Благоје (Бајо) Шопаловић су браћа, рођени управо у Мачкату. Сви њихови преци су мачкаћани. То је једна стара мачкатска фамилија. Они су 1991. године почели да праве кафану управо до њихове старе кафане коју  је направио деда Витомир 1928. године. Та кафана данас не ради, али зато ова, коју води Милорад са ћеркама Јеленом и Диком ради веома успешно. То је стара кафана „Бајо“. Јер у Мачкату постоји још једна новија национална кућа „Бајо“. Наиме, и једну и другу кафану браћа су заједнички правили, и онда су се поделили.

Кафана је почела да ради 1992. године и браћа су посао водили заједнички. Поред тога бавили су и сточарством, првенствено Милорад. Имали су своју стоку, краве, овце, свиње. Производили су сир, кајмак, млеко, тако да су све то пласирали кроз кафану. Имали су у потпуности домаћу кухињу. Одмах поред кафане налази се роштиљ где се највише пеку јагњад, што је и главни специјалитет кафане. У кафану се долази наменски. Многи туристи који крену са мора, не једу нигде до Мачката. Исто тако из Новог Сада прва дестинација је Мачкат. И тако је са свих страна. Цела Србија, а и даље, сви знају за Мачкат.

„Имам госта из Швајцарске, који кад дође у Србију, по пет пута посети нашу кафану и увек оде презадовољан“, прича нам Милорад. „Редовно нам долазе гости из Хрватске и увек се обрадујем кад видим хрватску регистрацију. Једном су ми дошли људи из Босне са намером само да ручају и након мало дуже седељке вратили су се кући. Исто тако се десило и са гостима из Београда. Долазе нам из целе старе Југославије“.

Долазили су и многи политичари, глумци, естрадне звезде и многе друге познате личности.

Кафана „Бајо“ је изграђена у етно стилу. Сав унутрашњи ентеријер украшен је дрветом и уметничким сликама. Поред јагњећег печења, које је специјалитет куће, ресторан „Бајо“ нуди специјалитете са роштиља, јагњећу и телећу чорбу, јагњећу сармицу, комплет лепињу, као и златиборске специјалитете: кајмак, сир, пршуту. Поред тога нуди се качамак и домаћа пита. Ово је традиционална домаћа кухиња.

Ресторан је временом дограђиван, тако да данас са терасом може да прими до 150 гостију. Поред тога у оквиру ресторана налази се једно етно село од осам вајата изграђених у етно стилу од дрвета, покривене каменим плочама. Гости долазе преко читаве године, управо због мира и тишине које пружа само место.

Највећи успех нашег пословања је да се гости који једном дођу, обавезно враћају, објашњава Јелена. „Оно што је вредно нагласити, а нисмо рекли, то су принцес крофне. Као што Беч има Моцарт кугле, тако наш ресторан има принцес крофне. Ко их једно проба, не може да замисли ручак без принцес крофне“, завршава Јелена.

Ова породица,  са великом традицијом, успешно ради овај посао. Милорад, са својим ћеркама Јеленом и Диком успева да изађе у сусрет како домаћим, тако и страним туристима. Кафана „Бајо“ ради успешно и још дуго времена оправдаваће поверење својих гостију.

Аутор Мирослав Весовић