Традиционални Златиборски куп у скијашком трчању одржан је на Тић пољу у организацији смучарског клуба Златибор уз највећи број учесника у последњих неколико година, а победник сениорске трке је представник Србије на недавним Олимпијским играма Дамир Растић.

Довољна количина снега омогућила је услове за озбиљнију трку, па је на стартној листи било пријављено 130 учесника, што организатори не памте када је било. Велики број најмлађих такмичара је дошао са родитељима који су подржали акцију, а учествовали су клубови Звезда и Златибор са Златибора, Јеленак, Пештер, Сјеница, Ревуша и Дукат из Сјенице, Романија Пале, Источно Сарајево и Младен Грујић из Босне и Херцеговине и Дурмитор Жабљак из Црне Горе.

На Златиборском купу је код сениора победио Дамир Растић, један од четири представника Србије на недавно завршеним Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу, који је на Златибору одрадио прву трку седам дана по повратку са највећег спортског такмичења:

„Мени лично је ово данас био један тренинг средњег интензитета. Немам намеру да потцењујем конкуренцију, али реално није била моја, то су све млађи момци и они тек треба да остваре неке озбиљније резултате, теже ка томе и време њихово тек долази. Услови су били ОК, ова зима није баш за похвалу што се снега тиче и температуре, доста варира па смо у проблему што се тиче континуитета тренинга и такмичења. Верујем да је организатор уложио доста труда и дао све од себе што се могло дати да организује такмичење и припреми стазу на најбољи могући начин“,

поручује 29 – годишњи такмичар из Сјенице који је у Пјонгчангу заузео 76. место у крос кантри спринту и 68. у трци на 15 километара слободним стилом:

„Резултати су били јако близу мојих очекивања. Пре него што смо отишли тамо сам најавио пласман у првој половини, на крају ми је требало још 20 секунди бољег времена па да будем у оквиру планираног. Трка је била фантастична, стаза најбоља на којој сам возио, а возио сам на многим, као и време. Постоји у анализи након такмичења неких детаља који су резултирали да ја имам заостатак већи него иначе који имам у Светском купу са истом том конкуренцијом, али не бих сад о томе“,

каже Растић који истиче да су му највећи утисци детаљно испланирана организација, мањак слободног времена, али и стицање вредних познанзстава и контаката, а до до краја сезоне очекује га Балкан куп, поново на Тић пољу и два такмичења у биатлону у Русији средином марта.

На Златиборском купу код сениорки је победила домаћа такмичарка Ања Илић, код старијих омладинаца Страхиња Ерић, код старијих омладинки Анастасија Војиновић, код млађих омладинаца Алекса Вуковић, код млађих омладинки Јелена Ђорђевић, код јуниора Милош Чолић, код старијих пионирки Сара Плакаловић, код млађих пионира Борис Станојевић, код млађих пионирки Ана Јеремић, код цицибана Његош Кошарац и код цицибанки Лара Шкипина.

Тренер у смучарском клубу Златибор Никола Кутлешић задовољан је јер су деца из њиховог клуба имала прилику да осете право такмичење:

„Данас смо били најбројнији, имали смо 31 дете које је стартовало. Њима је ово тотално ново искуство, као што смо и на почетку сезоне рекли, сви су у неком програму школице, научили су да скијају и крунишемо сезону њиховим наступом на некој званичној трци. Дамир Растић нам је учинио задовољство да се појави овде и покаже и деци и свима како изгледа бавити се овим спортом озбиљно“,

каже представник организатора. Ово такмичење било је одлична најава за Балкан куп 28. фебруара и 1. марта који организује смучарски клуб Звезда са Златибора, а садржаће трку спринта и трку слободним стилом на 10 км.

Пласмани по старосним категоријама:

Сениори:
1. Дамир РастићСјеница
2. Ајлон РастићСјеница
3. Милош МилосављевићЗвезда

Сениорке:
1. Ања ИлићЗвезда

Старији омладинци:
1. Страхиња Ерић – БиХ
2. Андрија Југовић – БиХ

Старије омладинке:
1. Анастасија ВојиновићДукат

Млађи омладинци:
1. Алекса Вуковић – БиХ
2. Александар ГрбовићДурмитор Жабљак
3. Ђорђе Сандрач – БиХ

Млађе омладинке:
1. Јелена ЂорђевићЗлатибор
2. Дуња КнежевићЗвезда
3. Анђела МарковићЗвезда

Јуниори:
1. Милош Чолић – БиХ
2. Мирослав Ерић – БиХ

Старије пионирке:
1. Плакаловић Сара – БиХ
2. Џенана ХаџићСјеница
3. Емилија БућићЗлатибор

Млађи пионири:
1. Борис Станојевић – БиХ
2. Драган Југовић – БиХ
3. Керим ХаџићСјеница

Млађе пионирке:
1. Ана ЈеремићЗвезда
2. Анђела СтојановићЗвезда
3. Александра РужићЗлатибор

Цицибани:
1. Његош Кошарац – БиХ
2. Петар Плачар – Бих
3. Стефан Јанковић – Бих

Цицибанке:
1. Лара Шкипина – БиХ
2. Викторија Чеко – БиХ
3. Ламија СалиховићСјеница