До уписа у средње школе остало је још мало времена, а многи од ученика још увек нису донели одлуку о свом будућем занимању. Пракса је показала да се велики број младих са подручја општине Чајетина, као и суседних градова и општина, управо одлучује за средњу Угоститељско туристичку школу (УТШ) која уписује образовне профиле који су у складу са именом школе. То су образовни профили из подручја угоститељство и туризам, и један образовни профил из подручја економије.

Средња Угоститељско туристичка школа у Чајетини у наредној школској години уписаће 120 ученика, и то у четири одељења. Три одељења, туристичко хотелијерски техничар, кулинарски техничар и комерцијалиста бројаће по 30 ученика, док ће, као и претходних година, бити формирано и комбиновано одељење од по 15 кувара и конобара, који ће се школовати по систему дуалног образовања.

„Када се ученици упишу склапаће се уговори са послодавцем, ученицима и школом (као посредником). То је једна ниова врста образовања где је све усмерено да ученици стекну што боље компетенције, да буду што боље оспособљени за своје будуће занимање, а да притом послодавци имају ту уговорну обавезу према њима, да им након завршеног школовања гарантују посао“,

каже директорка УТШ Чајетина Вишња Смиљанић. Школа поседује модерно опремљене кабинете и учионице специјализоиване намене, а на коришћење јој је дат и школски ресторан који се налази у згради ТО Златибор. Поред овог простора за обављање практичне наставе ученика, Школа сарађује са великим бројем хотела, ресторана и агенција на Златибору и Ужицу.

„У просторијама школе постоји кабинет за услуживање са практичном наставом, два кабинета за куварство са практичном наставом. Постоји кабинет за рачунарство и информатику, кабинет за агенцијско- хотелијерско пословање, а пре неколико дана је завршено опремање кабинетра за рачуноводство. Све остало су специјализоване учионице које су прилагођене настави и ученицима“,

додаје Смиљанићка. У школи постоји и велики број секција и ваннаставних активности. Једна од бројнијих је историјско-географска секција која у оквиру свог рада организује низ излета и посета сајмовима.

„Нема сајма који нису посетили: Сајам туризма, Сајам књига, Сајам аутомобила, а учествовали смо и на Сајму предузетништва у Словенији где су две професорке са петоро ученика биле у Цељу на седмом међународном сајму предузетништва. Спремамо се и за такмичење из предузетништва које ће ове године бити реализовано у мају у Крушевцу“,

каже директорка средње школе у Чајетини. Важно је напоменути да школа сваке године учествује на републичким такмичењима из стручних предмета на којима остварује запажене резултате. Недавно је на такмичењу из куварства са практичном наставом, које је одржано у Нишу, троје ученика, на челу са професором Небојшом Крповићем, освојило четврто место.