У Србији је од јуче активиран „систем инстант плаћања“ у банкама, који омогућава скоро тренутни пренос новчаних средстава 24 сата дневно, сваког дана у недељи, кроз „м-банкинг“, „е-банкинг“ или на шалтерима.

„Вечерње новости“ преносе да то значи да су банке дужне да омогуће „најмање један канал“ за извршавање инстант трансфера одобрења, а да ће од 1. априла морати да омогуће инстант плаћања на „свим каналима трансакција“. 

Из Народне банке Србије наводе да ће четири од укупно 28 банака у Србији ту услугу корисницима омогућити накнадно.

Банка Интеза, Ерсте, Војвођанска и Пиреус ће се систему прикључити најкасније до 1. априла 2019. године, јер су још раније планирале замену централног банкарског система или статусну реорганизација, те им је поџаконским актом омогућено накнадно прикључење.

„Вечерње новости“ наводе да је тестирање новог система почело у јуну и да није било већих проблема у његовој досадашњој примени.

Инстант плаћање ће моћи да се обави и путем посебних апликација на мобилним телефонима употребом QР кода, као и нова услуга која ће омогућити пренос средстава чак и ако се не зна број текућег рачуна неког појединца, када је довољно само познавање броја његовог мобилног телефона.

Извор: N1