Тестови за малу матуру су спремни и биће штампани у петак и суботу, а у недељу је предвиђено да буду дистрибуирани школским управама у пратњи полиције.

Директори школа ће их преузети у понедељак 17. јуна, пред сам почетак мале матуре, кажу у Заводу за вредновање квалитета образовања и поручују да су, као и ранијих година, предузете све мере заштите како би се спречило да тестови „процуре“ у јавност.

Тестови из српског језика, математике и комбиновани тест имају по 20 задатака, који су са три нивоа постигнућа и то девет задатака основног нивоа знања, седам задатака са средњег нивоа и четири задатка са напредног нивоа. Ђаци ће тестове попуњавати хемијском оловком.
У Заводу кажу да су припремљени и резервни тестови у случају да се угрози безбедност тестова, тако да одржавање мале матуре не сме бити доведено у питање.

Завршни испит за осмаке почиње 17. јуна, тестом из српског (матерњег) језика, у девет сати. Тест из математике заказан је за уторак, 18. јуна, док ће комбиновани тест (историја, географија, биологија, хемија, физика) бити одржан 19. јуна.

Завршни испит, који полажу сви осмаци, означава крај основне школе.

Од резулатата постигнутих на тестовима, али и успеха из школе зависи да ли ће ђаци моћи да упишу жељену средњу школу.

Иначе, у просторијама у којима су припремани тестови могли су да уђу само они који су радили на тестовима и то уз посебне картице за улаз. Тестови се чувају на сигурносним флешевима који имају двоструку шифру. Половину шифре зна један колега, другу половину други колега и да би приступили материјалу обојица морају да буду присутна.

Извор: ГЗС/Танјуг