Реализација два нова значајна пројекта, која ће бити остварена уз иностране донације, управо се припрема у општини Чајетина. Реч је о градњи спортског парка на Златибору у близини зграде Туристичке организације, као и израда Плана детаљне регулације за нови кружни ток на магистрали, који ће бити направљен недалеко од ауто-кампа „Златибор”. Тиме се настављају важне инвестиционе активности по којима је последњих година препознатљива ова локална самоуправа и златиборски туризам. О овим подухватима разговарали смо са замеником председника општине Чајетина Арсеном Ђурићем. По његовим речима, за градњу парка и израду плана кружног тока општина је из донација укупно добила око 125.000 евра, док ће сама у та два посла учествовати са око 30.000 евра.

„Њихову реализацију планирали смо сада у ребалансу буџета, потписани су уговори и новац од донатора би требало да буде уплаћен наредних дана. Припремамо тендерску документацију, расписаћемо тендере током новембра. Реализација је на пролеће, чим временски услови дозволе“, најављује Ђурић.

Пројекте финансира ЕУ ПРО И УНОПС. Програм подршке Европске уније развоју општина – ЕУ ПРО – допринoси укупном друштвено-економском развоју 99 локалних самоуправа у регионима Шумадије и западне Србије и јужне и источне Србије. ЕУ ПРО има за циљ да допринесе стварању услова за привлачење нових инвестиција и отварању радних места, већој конкурентности предузећа, побољшаном раду локалних самоуправа и унапређењу социјалне инклузије.

Европска унија је за овај трогодишњи програм који је почео у јануару 2018. определила средства у укупном износу од 25 милиона евра. Програм спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у сарадњи са Министарством за европске интеграције и ресорним министарствима и институцијама Владе Србије. ЕУ ПРО се ослања на добре праксе и остварене резултате својих претходника, развојних програма ЕУ ПРОГРЕС и Европски ПРОГРЕС.

 

Укупна улагања у изградњу спортског парка Златибор износе 142.000 евра. Од тога 115.000 добијено је као донација, док је учешће општине Чајетина око 26.000 евра.

„Изградња спортског парка на отвореном у централном делу Златибора повезаће језеро, тениске терене и друге садржаје у јединствен функционални спортски комплекс. Биће то веома садржајан парк, са малом атлетском стазом, теретаном на отвореном, справама и играоницама за децу, праве се и трибине… То је простор за спортско-рекреативне активности, доступан свим грађанима. Овим општина Чајетина, поред уређења локације, жели да створи равнотежу између потреба туриста за комерцијалним садржајима и потреба локалног становништва“, истиче заменик председника општине.

Општина Чајетина је власник земљишта и овог објекта, док је Туристичка организација Златибор осмислила, разрадила и финансирала израду пројекта. Биће то, нема сумње, још један атрактиван и користан простор који ће обогатити понуду најпосећеније планине Србије.

Што се тиче новог кружног тока на магистрали, дата је европска донација општини за израду Плана детаљне регулације.

„У ту сврху од ЕУ ПРО смо добили 10.500 евра, а учешће општине је око 4.800 евра. У реализацију израде Плана детаљне регулације кренуће се одмах након спровођења тендера, Тај будући кружни ток на магистрали је врло значајан због регулације саобраћаја и боље доступности околних туристичких објеката и локалитета. Омогућиће лакши и безбеднији пролазак возилима с једне стране ка ауто-кампу, Тић Пољу и даље ка Рудинама, Рожанству и Сирогојну, а са друге стране ка новом хотелу „Торник”, Дино парку, „Чиготи”, спортским теренима и другим објектима у центру Златибора“, истиче за „Златиборске вести” Арсен Ђурић.

З.В.