На Светском првенству у нордијском скијању у аустријском Сефелду учествовали су представнице Златибора Ања Илић и Јелена Ђорђевић, што је било круна сезоне за смучарске клубове „Звезда“ и „Златибор“, најуспешније колективе у нордијском скијању у Србији.

На скупу најбољих светских нордијских скијаша у Аустрији, представници клубова из општине Чајетина су учествовали у три трке које је директно преносио Еуроспорт. У квалификацијама за спринт трку на 1200 метара скејт стилом у четвртак у конкуренцији 113 такмичарки Ања Илић из СК „Звезда“ је заузела 81. место са временом 3:05.57, 36,13 секунди заостатка за првопласираном. На истој трци учествовала је и Јелена Ђорђевић из СК „Златибор“ и на свом дебију на оваквим такмичењима остварила је време 3:48,08 (104. место), а са 16 година је једна од најмлађих учесница Светског првенства. У квалификацијама су се такмичиле и остале српске смучарке Маида Дрндић (79. место) и Анастасија Војиновић (92. место).

Прво место заузела је Норвежанка Маике Касперсен Фала, друго Швеђанка Стина Нилсон, а треће Мари Ејде такође из Норвешке.

Смучарски клуб „Звезда“ имао је још једног свог представника пошто је Милош Милосављевић заузео 114. место са временом 3:44,47 у квалификацијама на 1600 метара. Тиме је остварио други најбољи резултат међу члановима српске репрезентације иза Рејхана Шмрковића (106. место) а испред Сабахудина Растића (121) и Александра Миленковића (128). Злато у мушкој конкуренцији освојио је Норвежанин Јоханес Хесофт Клаебо, друго италијан Федерико Пелегрини, а треће Рус Глеб Ретивјик. У трци на 10км првак Србије у апсолутној категорији Милош Милосављевић је заузео 30. место са временом 32:41,4.

Чланове тима Србије на такмичењу у Сефелду у покрајини Тирол на западу Аустрије  водио је селектор Никола Јеремић са Златибора, а престижно Светско првенство у нордијском скијању одржава се на сваке две године, и представља велико искуство за младе представнике Златибора. Вреди истаћи да су на шампионату учествовали и такмичари који су се претходних година такичили на Златиборском купу на Тић пољу попут Аргентинаца Матијаса Зулоаге, Франка и Марка дал Фаре, Бугарке Нанси Окоро, Милоша Чолића и Михаила Шкипине из БиХ…

Смучарски клубови са Златибора су доминацију потврдили и на недавно одржаном Светском првенству у Сјеници, када су у свим старосним категоријама освојили укупно 54 од могућих 60 медаља, „Звезда“ 29, а „Златибор“ 25:

„Сигурно да смо имали високе циљеве након прошле године када смо били најбољи клуб и да је било тешко то одбранити. Драго ми је што смо у томе успели и што смо ту предност само увећали. Сам резултат да се од 60 медаља узме 29 за два дана такмичења је невероватан. Поред тога, треба истаћи да су сва четврта и пета места такође била наша што мене као тренера чини јако поносном на ову децу која су својим радом и залагањем, како лети тако и зими, заслужила ово,“

каже Мина Илић из СК „Звезда“ и додаје резултат Ане Јеремић која је у фебрурару заузела 24. место у конкуренцији 114 омладинки на отвореном првенству Русије у Москви. Младе смуачре са Златибора наредног викенда очекује такмичење у Босни, и привођење крају још једне успешне сезоне.

(Фото: Скијашки савез Србије)