Школско звоно у чајетинској општини је данас поздравило 154 првака, 19 више него прошле јесени. Овај благи пораст ђака посебно радује када знамо да је један од већих проблема у Србији пад наталитета, поготово у сеоским срединама које све више одумиру. С тога се Општина труди да ђацима и наставницима обезбеди што боље услове за рад, доводећи асфалт до сеоских МЗ-а, обезбеђујући превоз, набавку учила, и слично. Средства се распоређују, углавном, према приоритетима који су предвиђени школским плановима.
Ове године део средстава стигао је и од Министарства просвете. ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини почела је са делимичним реновирањем сале за физичко васпитање, а у ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ ради на постављању изолације и фасаде, док су у издвојеном одељењу „Миливоје Боровић“ у Шљивовици урађени мокри чворови. Планирано је такође да се огради игралиште у Кривој Реци и Шљивовици.
Општина, такође, обезбеђује и бесплатан превоз за основце и вуковце, као и ученике из материјално угрожених породица. Ученицима средњих школа и студентима плаћа 70% од цене карте.