Сезона силирања кукуруза је у току и у селу Крива Река, које је једно од најзначајнијих у општини Чајетина из угла пољопривредне производње, се вредно ради на припреми сточне хране за зиму.

У селу Крива Река највише је површина на којима је засејан кукуруз у општини Чајетина. Сваки леп дан на прелазу из лета у јесен се користи за силирање. Ангажовани су радна снага, комбајни и транспортне машине, а возач Миленко Милинковић каже да послови добро напредују и да дневно може да се пожање три хектара.

„Кукуруз има добру масу, велики је, иде спорије, мало има и кварова. Домаћини су добри, добре су газде, механизација служи… Мора да се води рачуна да се не загуши машина јер је кукуруз много добар и мора лагано да се тера. Стара је машина, ми смо млади, просек је добар и резултат се види на крају.“

каже возач комбајна. Пољопривредници који са силажним кукурузом имају велико искуство кажу да је ове године род веома добар. Радич Баковић кукуруз сеје од 1982, а ове године њива му се простире на четири хектара.

„Најважнија је година, ако дозволи овако да не падне слана, па се удеси да је кукуруз у воштаном стању и битно је да је зелена маса, то је право, кад је тако онда је одлично. Не ваља ни да сазри, а ни да је у печењку, да је млад. Ове године се види да маса дави комбајн, баш је екстра. Што се тиче висине, ако је већа маса, а мањи клип, онда је лошији квалитет мало, али код нас сељака је битна и маса. Потребно је доста рада и улагања у силажу, али без тога не може јер не би било довољно сена,

каже Баковић. Након адекватног складиштења код ког је важно спречити буђање, силажа се у његовом домаћинству користи за исхрану 40 грла говеда, од чега је 26 крава музара, 10 стеоних јуница а мушку телад не оставља. Већи део од 300 литара дневне производње млека се прерађује у сир и кајмак, који се продају на ужичкој пијаци.

„Сирили смо све, али сада имамо мало већу количину пошто је ова корона мало стопирала и нисмо ишли на пијац. Износио сам на улицу, заказивали су долазак, зову телефоном јер 40 година имам своје муштерије. Код нас се не проба, осим нових који дођу да купе, а старе муштерије само долазе и узимају. Зна се цена, млади кајмак 900, стари 1000, сир 400 и ту нема погодбе.“

Према проценама наших саговорника, у Кривој Реци је око 100 хектара под кукурузом. Зими је поред травне силаже, сена и концетрата, кукурузна силажа веома важан део оброка за стоку јер када је квалитетна садржи висок ниво угљених хидрата који обезбеђују енергију чиме не опадају количине млека нити прираст у товном говедарству.

М. Ј.