Село Гостиље налази се надомак Златибора. Од Београда је удаљено око 250 км, од Ужица 30 км и око 20 км од центра Златибора. Гостиље је родно место Димитрија Туцовића, једног од зачетника социјализма у Југославији. Поред његове родне куће, посебну туристичку атракцију представља водопад на Гостиљском потоку, висок 20 m, један од најлепших у Србији. Поднебље у Гостиљу је веома погодно за гајење стоке, бављење воћарством и скупљање љековитог биља. Гостиље је једно од златиборских села која су сасвим сачињена од досељених породица.

У Гостиљу живи око 290 мештана, у око 100 домаћинстава. Ово село, као и многа друга, бележи пад у броју становника. Оно је типично златиборско село и налази се на 1.000 метара надморске висине. Мешатни Гостиља углавном се баве пољопривредом, воћарством, сточарством, потом производњом млека, а последњих година у експанизији је и узгајање малине. Продице које живе овде су углавом Туцовићи, Радуловићи, Тодосијевићи, Ђедовићи, Симовићи, Лазаревићи, Никовићи, Новаковићи, Јевтовићи, Филиповићи, Танасијевићи.

Захваљујући доброј сарадњи са локалном самоуправом, у Гостиљу је веома добро развијена путна инфраструктура. Након елементарне непогоде, која је задесила наш крај прошле године, целокупна настала штета је санирана. На територији целог села, урађено је насипање путева у дужини од око 15 километара, а поједини засеоци су добили и асфалт – у засеоку Баре урађено је 375 метара, асфалтиран је пут за Новаковиће у дужини од 952 метра, као и путни правац од гробља до центра села – 400 метара. Средства за поменуте радове обезбеђена су из буџета општине – 80%, док је преосталих 20% финансирала месна заједница. И зими се у овом селу добро функционише. По речима председника МЗ Гостиље, Љубише Тодосијевића, захваљујући општини Чајетина, сви путни правци се чисте и проходни су целе зиме.

„Гостиље је једно мало градилиште, и то уз помоћ општине и ентузијазма и добре воље појединих вредних људи из месне заједнице. Активно радимо на развоју нашег села и мислим да ћемо све наше планове и остварити. Ове године планирамо да урадимо око 3 километра асфалтних путева, а то су пут за засеок Раковица, у дужини од око једног километра, наставак пута Језерине – Чигота, затим 300 метара пута у засеоку Владаје и око 350 метара у засеоку Новаковићи“, каже Љубиша Тодосијевић.

Иначе, општина Чајетина уложила је у претходном периоду велика средства како би Гостиље било живо село. За четири путна правца, која су асфалтирана, за зграду поште, водовод Доња Мала, потом за изградљу купалишта, камп и бину за Илинданске сусрете и објекат за сточну вагу, издвојена су срества у износу од око 20 милиона динара. И месна заједница уложила је огромна средства у путну инфраструктуру. У последњих неколико година, за ове потребе инвестирано је укупно 29.548.680,55 динара. Готово у сваком засеоку урађено је подасипање путева – у Раковици 2.860 метара, у Митровићима 1.100, на Владајама 4.650, у Омару 2.000, у Туцовићима 780, у Новаковићима 2.400, као и пут од центра села до водопада, у дужини од 200 метара.

crkva

У плану је и да се настави изградња примарног водовода за Гостиље са Змајевца. У наредних месец дана водоводни крак стићи ће до Митровића брда, а након тога биће спроведен по засеоцима. У овој години настављени су и радови на изградњи цркве у Гостиљу. Након издате грађевинске дозволе 2011., наредне године подигнути су темељи цркве, које је у 2013. освештао Владика Шумадијски Јован. Ова црква биће посвећена Светим Тројицама. Уз помоћ донатора, месне заједнице, мештана, али и општине Чајетина, која је за градњу цркве из буџета издвојила милион динара, очекује се да ће радови бити завршени до јесени. Треба рећи да су донатори земљишта на коме се црква гради покојна Нада Барјактаревић, Нешо Филиповић, затим покојни Јован Кокоровић и његова супруга Миливојка – Љуба, као и Драган и Добривоје – Ћиро Браловићи.

vodopadЧувени водопад, по коме је ово село познато, налази се на Гостиљском потоку (познатом и под именом Врело), на падинама Чиготе и Борковца, на 850 метара надморске висине.Висок је 20 метара, богат водом и у сушном периоду, па представља атракцију и током летњих месеци.Низводно од главног водопада, поток прави још пар слапова на свом спусту у стотинак метара удаљену реку Катушницу. Пут низ падину која прати читав ток потока је лепо уређен са два мостића, и иако стрм проходан.Спој воде, крашког камена, старог дрвећа и дрвених мостића представља целину примамљиву за туристе.У топлим летњим месецима овде је температура и по неколико степени нижа, па је боравак на водопаду пријатан.Сам поток је познат по великом хидропотенцијалу, па је на њему било десетак воденица, чак и једна мини-хидроцентрала.Снадбевала је електричном енергијом Гостиље половином прошлог века.Водопад у Гостиљу почео је тек у последњој деценији прошлог века привлачити већи број посетилаца.Промоцији водопада Гостиља, као туристичке атракције, допринело је и формирање Туристичког удружења Гостиље, које ради од 2010. године. Од тада, па до данас, активно се ради на уређењу овог све популарнијег туристичког локалитета.

„2012. године уредили смо простор око водопада, уредили смо стазе и мостиће преко реке, а прошле године смо направили и купалиште, које се снабдева чистом изворском водом, и то пијаћом, тако да наши посетиоци сада користе и базен. Туристичка посећеност Гостиља ове године је изузетно велика, само у јулу месецу, наше село посетило је око 6.000 туриста. Од недавно, у Гостиљу ради и ресторан „Гостиљско врело“, који у својој понуди има и смештај, и то око 45 лежаја. Око 6 домаћинстава се организовано бави издавањем и то даје нашој туристичкој понуди једну нову ноту, јер сада туристи могу и да бораве код нас“, истиче Мирослав Туцовић, председник туристичког удружења Гостиље.

У Гостиљу се налази и родна кућа Димитрија Туцовића, чија обнова је току. Посебну драж овом селу, као и бољој туристичкој понуди доприносе и традиционални Илиндански спортски сусрети, који се сваке године окупљају све већи број учесника. ТУ Гостиље улаже велике напоре да гости који посете ово место, а годишње их је око 15.000, буду задовољни. Ту спада и одржавање 1.500 стаза и мобилијара за децу.
У дугорочном плану је изградња глобалног – светског села, у коме ће бити изграђено више грађевина . Биће ту и српска и норвешка кућа, али и игло, као и многе друге куће, као баштина традиционалне градње многих земаља. Локација за овај пројекат је потез од паркинга до водопада, такозвана Доња Лука, а по речима председника месне заједнице, општина Чајетина пружиће сву потребну помоћ на овој реализацији. Циљ је да Гостиље привуче већи број туриста, али и инвеститора. У плану је и изградња стаза до реке Катушница, моста преко ње и купалишта на самој реци.

Због пада наталитета, основна школа у Гостиљу затворена је 2013. Међутим, зграда школе неће остати празна. План месне заједнице је да се кров на школској згради реконструише, да се заштити и чувена соба Димитрија Туцовића, у којој се налази вредна збирка књига, али и амбуланта, која је и данас активна и у коју доктори и медицинско особље једном седмично врше преглед мештана. Тако ће зграда школе бити на услузи свим Гостиљцима, али и туристима.

pecina

Један од засеока Гостиља, Раковица, поред своје природне лепоте и географског положаја, познат је и по Раковачкој пећини и Раковичким јаминама. По својој структури, ова пећина је јединствена код нас, а прва испитивања већ су извршена. Како су то мештани већ годинама уназад и претпостављали, јамина дубине око 90 метара, повезана је са пећином, а план је да се, када се обезбеде потребна седства, изгради приступачна стаза којом ће посетиоци моги да из јамине дођу до унутрашњости пећине. Тако ће се створити нова туристичка понуда на мапи Гостиља, а сама Раковица биће место окупљања многобројих љубитеља природе.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs