У наставку активности „Безбедност младих у саобраћају“  а у оквиру акције коју је покренуло Министарство унутрашњих послова РС „Матура 2918“, данас је Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина одржао саобраћајно-едукативни час у Угоститељско-туристичкој школи у Чајетини. Теме су биле:  „Утицај опасних фактора“ и „Вежи појас – спаси живот“.

Удруженим снагама Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина,  Полицијска станица и Ватрогасно-спасилачка јединица из Чајетине, данас су одржали едукативни час ученицима четврте године средње УТ школе о опасностима које изазивају алкохол, психоактивне супстанце и умор код учесника у саобраћају. Повод је матурско вече које их очекује као изузетно леп, али потенцијално опасан догађај који може резултирати вожњом под дејством алкохола.

„Они имају први сусрет са алкохолом, на жалост и са психоактиним супстанцама. Желимо да им предочимо какав то утицај има на њихово видно поље.  Желимо да их  ставимо у ситуацију да се забрину, да стану и да се насмеју особи која то проба, а затим да код њих изазовемо размишљање да ли желе да се нађу са друге стране те особе, да се нађу испред аутомобила. Да ли желе да се њихов брат, сестра, родитељ нађе испред аутомобила којим управља особа под тим дејством“, каже Срђан Радовић из Савета за безбедност саобраћаја општине Чајетина.

Симулација утицаја алкохола, психоактивних суптанци и умора на учеснике саобраћаја кроз тзв. „пијане наочаре“ била је веома ефектна, судећи према изјавама средњошколаца који су их испробали.

У овим активностима, Савету за безбедност саобраћаја помоћ је пружило и Аутомобилско спортско удружење Златибор које за младе возаче и будуће возаче има следећу поруку.

„Ко жели да вози брзо треба да вози на стази и да се тамо покаже колико је брз, а у саобраћају сви треба да пратимо саобраћајне знаке“, истиче Владимир Мирчић, председник АСУ Златибор.

У циљу промоције безбедности саобраћаја такође је вршена симулација чеоног судара на тзв. „косој равни“ како би се младима показала важност коришћења  појасева као и безбедносних седишта за децу.

 

Мирјана Ранковић Луковић