27. Дечији фестивал „Деца међу нарцисима“, чији организатор је Спортски центар Чајетина, а који је трајао од 20. до 25. маја, и ове године је окупио велики број малишана који су имали прилику да уживају у разноликом програму намењеном свим узрастима, као и гостопримству домаћина манифестације.

Отварање фестивала обележило је дружење маскоте – веверице Авантура парка, са децом из Основне школе „Димитрије Туцовић“ и ПУ „Радост“, које је уприличено у просторијама школе и чајетинском парку. Након тога уследило је мноштво дешавања која су организована у част, и на радост најмлађих.

На програму овогодишњих „Нарциса“ била је луткарска представа „Код жапца Креке и зеца Зеке“ коју је за најмлађе написала и адаптирала Биљана Здравковић а извела млађа група Дечјег драмског студиа „Бистричак“. Спроведене су еко радионице, а за децу Дневног боравка „Зрачак“ уприличено приказавање цртаног филма. Као ранијих година, у фестивалском програму учествовале су млађе селекције КУД-а „Златибор“ Чајетина, организован је спортски дан, и спектакуларно вече уз аниматора и Свемирског змаја.

Фестивал „Деца међу нарцисима“ обележила је додела награда победницима ликовног конкурса, чему је претходило традиционално цртање на асфалту које је уприличено на платоу испред Дома културе. Лепо време је дозволило да се малишани окупе и на себи својствен начин покажу ликовно умеће и креативност. Било је ту различитих, маштовитих цртежа које су улепшали овај амбијент пред свечану доделу награда победницима овогодишњег ликовног конкурса. Тај посао ни мало није био лак, с обзиром да је на адресу организатора ове године пристигло преко 200 радова, а награђено 22, каже ликовна уметница Анастасија Богдановић, која је донела одлуку о победницима. Након поменутих активности све учеснике организатори су почастили представом „Маша и медвед“.

  1. Дечији фестивал „Деца међу нарцисима“ завршен је доделом диплома најбољима на литерарном конкурсу намењеном ученицима од првог до осмог разреда основних школа  са подручја Републике Србије. Млади писци су писали поезију и прозу на седам тема које је одредила кума фестивала Валентина Златановић Марковић, професорка, новинарка и књижевница из Ужица, која је и оцењивала радове малих писаца и песника.

По њеној одлуци, награђени радови,  у категорији од првог до четвртог разреда су:

1. Вања Вуловић 3/1, ОШ „Д. Туцовић“, Чајетина
2. Ана Дабић 4/4, Златибор
3. Александар Ћалић 2/3, ОШ „Стари град“ из Ужица

У категорији од петог до осмог разреда, награђени ученици су:
1. Сара Вићентијевић 8/3, ОШ „Васа Чарапић“, Бели Поток,

2. Ема Зечевић 5/1, ОШ „Никола Тесла“, Београд,

3. Марија Митић, шести разрeд, ОШ „Димитрије Туцовић“, Чајетина

Овом приликом похваљено је 11 ученика и четири школе.

Последње фестивалске вечери деца су имала прилику да се друже са књижевницом Мирјаном Ранковић Луковић која се младима обратила најлепшим стиховима. У наставку програма уследила је премијера дечије представе „Биберче“ у извођењу млађе групе Дечијег драмског студија „Бистричак“, коју је режирао глумац ужичког Народног позоришта Горан Шмакић.

Ова свевремена представа, прилагођена свим узрастима и свим приликама, која говори о љубави, херојству, жртвовању и саучествовању, одушевила је чајетинску публику. Због њиховог интересовања, комад ће у скорије време бити репризиран, а ту је и отворен позив за наступ на Фестивалу дечијих позоришта у Прибоју.

Фестивал је протекао у веселој атмосфери, за шта је заслужан организатор Спортски центар Чајетина који је током трајања манифестације угостио мноштво малишана и њихових родитеља који су са уживањем пратили сва дешавања.

Драгана Росић