Републички кризни штаб за сузбијање ковида-19 требало би наредних дана да разматра могућност да од септембра ђаци, уместо у школске клупе, поново седну пред екране телевизора и рачунара, односно да настава буде организована онлајн.

Министар просвете Младен Шарчевић наводи да са својим тимом увелико дискутује о могућем увођењу онлајн наставе од 1. септембра.

Било би, како оцењује, поштено да Министарство просвете потпуно спреми и ту опцију, јер има добру платформу и услове да поново покрене часове од куће.

Шарчевић наводи да то још увек није била тема на седницама Кризног штаба, али указује на то да ће током јула покренути разговор о онлајн настави на почетку нове школске године.

„Већ имам разрађене планове за старије основце, средњошколце и студенте, са њима неће бити проблема. Могли бисмо да им уведемо комбиновани наставни режим у оквиру ког би део градива учили од куће, док би само повремено, подељени у групе, долазили у образовне установе. Ђаци од првог до четвртог разреда су већи проблем, јер не могу сами да буду код куће и за њих морамо до 1. септембра да спремимо више наставних сценарија. Наш онлајн наставни систем поредим са немачким и словеначким моделом и мислим да смо се добро прилагодили на овај нови начин рада“.

Лекције за онлајн наставу за нову школску годину већ се снимају и оне ће служити оним ђацима који оправдано изостају из школе или у случају да се због епидемије вируса корона школе поново пребаце у онлајн режим рада.

 

Извор: Политика