Јуче је у просторијама ТОЗ одржана конференција за новинаре на којој је представљен програм овогодишњег, 7. по реду, шљивовачког Сајма домаће ракије. Конференцији су присуствовали и произвођачи овог традиционалног пића, који су изнели своја очекивања везана за овогодишњу Ракијаду.

Сајам ће се ове године одржати код цркве Марије Магдалине у Шљивовици. Програм почиње у петак, у 20 часова концертом дувачког оркестра Дејанa Филиповића, а званично отварање Сајма традиционалним потпаљивањем казана заказано је за суботу, 3. маја у 12 часова.

У 13,30 часова је проглашење најбољих ракија 7. шљивовачког сајма. Ту су предвиђене вредне награде, примерене домаћинима: од бурета за ракију запремине преко 50 литара, ручно рађених чутурица, као и медаље, дипломе и друго. Оцењивачка комисија је ове године састављена од представника две еминентне куће: „Југоинспект“ из Београда и „Будимка“ из Пожеге.

Прошле године узорке је предало око 70 произвођача, а ове године се очекује и већи број пријава. Узорци се примају до 1. маја у времену од 8,00 до 15, 00, а 2. маја од 8,00 до 12, 00 часова. Узорци се достављају у канцеларију Месне заједнице у Шљивовици.

Организатори су се потрудили да и ове године манифестацију употпуне богатим културно уметничким програмом, изложбама здраве хране и рукотворинама сеоских домаћица који ће се надметати и у спремању најбоље пите савијаче. Своје производе излагаће и златиборски пчелари, као и произвођачи пекмеза, сувих шљива и других сушених производа од воћа. Одржаће се и такмичење у стругању дубећом и тестером кладаром, цепању брвна, надвлачењу конопца.

Манифестација ће се завршити концертом Дејана Филиповића и проглашењем најлепшег дворишта, најуређенијег воћњака, изборим најлепше сеоске ношње и најлепше чобанице.

У сусрет Ракијади, 1. и 2. маја на Краљевом тргу од 12,00 до 16,00 часова биће одржана промоција ове манифестација на оригиналан начин. На овој локацији биће постављен казан за печење ракије где ће се посетиоцима презентовати начин производње овог традиционалног пића.

Организатори популарне Ракијаде су ЈП „Културно спортски центар Чајетина“, Туристичка организација Златибор, Месна заједница Шљивовица и ПД „Златиборски еко аграр“, под покровитељством општине Чајетина.