УГ „Златиборски круг“ се од свог оснивања, 2001. године, бави подршком припадницима рањивих група, међу њима и женама. Пројекти који се тичу подршке женама обухватали су рад са женама углавном из сеоских средина. Од септембра прошле године, уз подршку општине Чајетина и Савет за родну равноправност општине Чајетина, покренут је пројекат „Психолошко оснаживање жена“ , а 8. радионица је одржана јуче.

Радионице за психолошко оснаживање жена које се од септембра прошле године, уз подршку Савета за родну равноправност , спроводе у Општини Чајетина, води Ана Ристовић, психотерапеут. Циљ радионица је да се жене психолошки ојачају како би лакше превладале све облике стреса.

„Циљ јесте да се некако жене „набилдују“, да могу да се носе са изазовима свакодневног живота, само су методе различите, односно теме… Једном је то превладавање стреса као таквог, једном је рад са страхом, једном – вођене фантазије које нам омогућавају да можемо да будемо са собом добро, да ширимо ниво свести,“ објашњава Ана Ристовић која је у неколико пројеката сарађивала са „Златиборским кругом“ и Саветом за родну равноправност.

00136.MTS.Still001

У радионицама се свака од присутних жена води за својим потребама трудећи се да нађу начине да лакше превладају личне недоумице и проблеме, али је подршка групе од изузетне важности, потврђујући сваки пут да је човек друштвено биће. У групи су жене из различитих средина, различитих годишта, образовања, социјалних прилика, али је то само спона више у размени искустава и тражењу решења .

Ивана Милојевић која радионицама присуствује као чланица и Удружења и Савета, али и лично заинтересована, каже:

„Највећа добробит од оваквих радионица је да схватимо да смо сви исти, односно да сви имамо некакве свакодневне бриге, стресове, које су нам углавном заједнички и да, негде, више разумемо једна другу – ако говоримо конкретно о женском малом кругу. Било би јако лепо када би се радионице овог типа наставиле, где би смо ми испитали које су то  њихове потребе. То и јесте циљ Савета за родну равноправност.“

„Искуство је да ово веома значи женама, да је веома корисно и да је свака имала неки свој, лични напредак, лични развој, а и свима нама у неком пословном и професионалном смислу значи“, надовезује се Весна Белчевић из УГ „Златиборски круг“.

Речи: психолог и психијатар донедавно су биле „баук“ речи и наилазиле су на негативне и искључиве одговоре када се радило о предлозима да се потражи помоћ стручних лица. На срећу, поједине предрасуде су разбијене што показују жене које се радо одазивају позивима да учествују у оваквим радионицама.

Мирјана Ранковић Луковић