Као и претходних година, на почетку нове школске године у ОШ „Димитрије Туцовић“  је одржан састанак Еко- одбора на којем је усвојен План рада Еко- школе за 2021/22. годину.  И у овој години школа ће се бавити темом отпада и његовог утицаја на животну средину.

План рада Еко- одбора школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине је да и у овој школској години настави са традицијом обележавања важнијих еколошких датума, као и учешћа на конкурсима који се расписују на теме које се тичу очувања животне средине. Поред редовних активности у оквиру часова и секција, еко- школа ће у овој години свој рад унапредити и кроз сарадњу са еко – школама из других градова.

„ОШ Михаило Жугић из Пљеваља нам је писала; на интернету су пронашли нашу школу и писали су нам у јулу да желе да успоставе сарадњу са нама, да разменимо искуство, да будемо партнери у неким активностима и јако нам је драго што ћемо се упознати са њима. Осмислићемо неку сарадњу која ће сигурно успети, а видећемо у ком обиму ће се реализовати“, каже  Зорица Милосављевић, координатор Еко школе.

Кроз пројекат Циркуларне економије, у партнерству са УГ „Златиборски круг“, Еко- школа је прошле године основала Савет за одрживи развој и едукацију са намером да  рад еко – школе буде видљивији и боље презентован широј јавности.

„То је једини такав савет који постоји при школи, колико смо сазнали. Активност тог савета јесте да се школе повежу, тј. све образовне институције: средња школа, предшколске установе… како би све активности биле видљивије. Планирамо да ове године Савет више активирамо кроз тематске дане, јавне часове – како се већ договоримо. Била сам и у комуникацији са запосленима из ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ из Сирогојна који су рекли да су предали захтев и да ће ускоро и они постати еко -школа , тако да ће све основне школе на територији општине Чајетина бити еко- школе, „ нагласила је Милосављевић.

На састанку са еко- школским координаторима који се одржава у Владимирцима,  школа у Чајетини биће упозната са планираним пројектима  у овој школској години како би се  могла определити за неке од њих. И наредног јуна, за крај школске године, планирано је одржавање еко- вашара, једне од  важнијих ђачких активности којом се код деце развијају бројне међупредметне компетенције као што су предузетништво, економичност у управљању животним ресурсима и друго.

Мирјана Ранковић Луковић