ЈП “Голд Гондола” Златибор основано је пре месец дана, одлуком СО Чајетина. Изабран је в.д. директора, као и надзорни одбор, а усвојен је и Статут овог предузећа, чија ће основна делатност бити превоз путника. Због рационализације радних места, неће бити пријема нових радника, већ ће бити прерасподела већ запослених у јавном сектору.

ЈП „Голд Гондола“ Златибор бавиће се превозом путника, али и другим делатностима у складу са законом, попут маркетинга и трговинсе. Цена карте за вожњу гондолом требало би да буде око 5 еура, а по речима Бојане Божанић, в.д. директора овог јавног предузећа, цела инвестиција требало би да се отплати у наредних 10 година, а сама гондола ће моћи да отплати кредит који је подигнут за набавку опреме. Издавање рекламног простора такође ће повећати приходе, тако да ће ово предузеће, по Божанићкиним речима, бити потпуно одрживо јавно предузеће. Гондола ће бити дуга 9 километара, опремљена са 55 кабина са по 10 места, и превозиће путнике на релацији центар Златибора – Торник.

bojana

„Неопходно је било да се ово предузеће оснује, како би могли да се бавимо активностима изградње гондоле и да се, на самом почетку, ангажују људи одговарајуће струке, који ће то моћи да испрате. Наравно, новог запошљавања неће бити, јер према плану и програму Владе, обавеза свих локалних самоуправа је да се изврши рационализација. Општина Чајетина има око 30 раника који су вишак, а ми ћемо извршити прерасподелу радника из јавних предузећа, оних који имају знање и образовање и који ће радити у овом новом јавном предузећу“, каже Бојана Божанић, в.д. директора ЈП „Голд Гондола“ Златибор.

33 камиона са опремом за годолу крећу 8. јануара пут Чајетине, и до 1. фебруара опрема ће бити испоручена и складиштена до монтаже. Пре монтаже гондоле, изградиће се стубови, станице, а биће изведени и многи други грађевински радови. Тренутно се ради на решавању имовинско правних односа са Републичком дирекцијом за имовину, као би се земљиште, на коме ће се градити почетна станица гондоле, превело у власништво општине. Општина Чајетина већ је извршила припрему измене Плана детаљне регулације и урбанистичких пројеката за међустанице. На основу поменутих планова, тражиће се издвајање парцела и њихов пренос на општину. Затражена је помоћ од надлежних институција да се ова процедура убрза, како би почетак радова почео одмах након зиме. Да ли ће чајетинска општина платити накнаду за пренос ових парцела, за сада се не зна, јер ће о томе одлучити Влада Репубике Србије у неком другом поступку, а Божанићева се нада да ће први радови почети већ 1. марта, док се завршетак очекује до краја августа месеца.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs