Првенство Србије у оријентирингу, 14. „Меморијал Буде Радовића“, биће одржан 07. и 08. септембра на Златибору.  Првог дана такмичење ће се одвијати на подручју планинског центра Торник, а другог дана  на простору ужег туристичког центра на Златибору у близини Краљеве чесме.

Оријентиринг као спорт развија се од настанка у шведској војсци крајем 19. века. У Србији, која је међу најуспешнијим у региону али је далеко од европског врха, постоји лига и појединачно првенство Србије, Mеморијал Буде Радовић који се претходних 13 година одржавао у Шљивовици.  У првом издању овог такмичења на новој локацији најпре ће се у суботу на Торнику од 12 часова одржати штафетна трка, а у недељу од 10 часова на Златибору код Краљеве чесме спринт штафета. У обе трке такмичиће се све старосне катеогрије.

„Оријентиринг је спорт у ком такмичар уз помоћ специјално израђене карте и компаса треба да пронађе уцртане контролне тачке које се налазе на терену у што краћем периоду. То је спорт за све узрасте, од седам до 107 година, тако да ми у оријентирингу имамо све категорије, од 12 година, до преко 90. Овде ће се окупити преко 150 такмичара из читаве Србије на овим прелепим теренима на Торнику. Ми смо до прошле године били присутни на теренима Златибора, у Шљивовици. Ове године се припремамо  да овај терен узмемо за неколико следећих година“,

каже председник Оријентиринг савеза Србије Добрица Јелић. Суорганизатор трке у својству домаћина је планинанрски клуб Торник који има доста искуства у планинарској оријентацији. Иако постоје одређене разлике у односу на оријентиринг, чајетински клуб је спреман да помогне у организацији уз учешће својих чланова у трци.

„Разлика између планинарске оријентације и оријентиринга је првенствено у размери карата и у начину израде. У планинарској оријентацији се користе и старе војне карте које нису ажуриране, а у оријентирингу, рецимо на овом такмичењу ће бити карта која је стање август 2019. Буквално сваки бор, камен, ограда, новонастали пут су уцртани. Доста су прецизније и у доста крупнијој размери. Већ пет година смо организатори трке у планинарској оријентацији у оквиру фестивала Хилс ап, а од тога три године узастопно у оквиру Лиге Србије. Имамо сасцим солидне резултате у тој дисциплини, а са оријентиринг савезом тек успостављамо сарадњу, од оних наших школских такмичења где смо приближавали ту дисциплину деци,“

каже Петар Весовић из ПК Торник. Терени на територији Чајетине и даље ће се користити као база за активности Оријентиринг савеза Србије, а наредне године на Златибору ће се одржати Светско првенство у радио оријентирингу, а у плану је и кандидовање за домаћинство Светског купа у оријентирингу 2021. године. Покровитељи овогодишњег Меморијала Буде Радовићa су општина Чајетина, Туристичка организација Златибор и Скијалишта Србије.