Јуче је у Сирогојну свечано обележен Петровдан у организацији Туристичког удружења и Месне заједнице Сирогојно, а под покровитељством општине Чајетина. Домаћини су се потрудили и овога пута да споје традицију са духом данашњице, показујући лепоте села и живљења у њему. И ове године програм је био разноврстан, а званице и гости бројни.

Јутрања свечана литургија у цркви Светих апостола Петра и Павла, поподневне спортске игре и у вечерњим сатима културно- уметнички програм, довели су у Сирогојно, чувено по плетиљама, музеју на отвореном, малинарима и природним лепотама, мноштво гостију да уживају у још једном Петровдану. Прву добродошлицу им је пожелео старешина сирогојнске Цркве, јереј Бојан Сујић који је присутне подсетио на важност чувања сећања на све оне ратнике из давнопрошлих  и, на жалост, не тако давних времена, заслужних за лепоту живљења сада, на родној груди.

У улози госта – званичника, али и у улози домаћина чији су корени дубоко уткани у сирогојнска брда и долине, председник општине Чајетина Милан Стаматовић још једном је подсетио на важност очувања села и стварања добрих услова за његов опстанак.

„Никада се наши напори неће зауставити да дамо допринос као локална самоуправа да ова наша златиборска села живе. И саветујемо  вас да не продајете лако земљу, да је чувате, јер то је једино вредно што је остало и чини атрибуте једне државе. Ако изгубимо институције, ако изгубимо народ и земљу, шта нама остаје?“

Драг гост који је прошао Свет а чији су корени у Љубишу, био је на овој свечаности песник Љубивоје Ршумовић.

„Лепо је видети оволико деце, оволико лепих младића и девојака који играју у  народним ношњама… Дефинитивно, и Србија има свој Запад. Али се морамо постарати да овај Запад не постане дивљи, да остане питоми. Да не остане  само прерија и пустиња, села без деце, да смислимо: како? Да смислимо начин да нам села оживе! Ја данас овде имам утисак да већ постоји тај начин, и ако је то прави – онда ћемо тако и наставити,“ рекао је песник.

 

Програм Петровданских дана учинили су живописним и лепим културно-уметничка друштва и народни певачи, а песмама и рецитацијама ученици ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“. Свечаност је завршена концертом Ане Бекуте.

Мирјана Ранковић Луковић