У хотелу „Палисад“ на Златибору одржана је промоција књиге „Своја или ничија“ ауторке Славице Марић из Краљева. Комбинујући неколико књижевних форми, Марићева нас кроз своје приповетке уводи у спознајне токове честих етичких недоумица.

Књижевни првенац Славице Марић представља необичну комбинацију филозофске запитаности над битним животним ситуацијама и наративног тона, што јој даје особеност и стваралачки печат. Написана је, како ауторка каже, када су је сопствене недоумице довеле до једног од животних раскршћа и потребе да спозна саму себе.

„Користећи искуства из своје новинарске бранше, ја сам спровела једну анкету која је трајала око две године и која је обухватила око 239 испитаних мушкараца и жена, на једно од најопштијих питања које себи ретко када човек постави“, каже Славице Марић. „Питање је: шта сте последње урадили лепо за себе? Порука саме књиге је: ако не можете и не знате да волите себе, онда не знате и не умете да волите друге.“

Slava

Захваљујући свом тиму, Славица Марић је кренула са промоцијама које ће се наставити и у наредној години. Иза овог романа стоје писци и књижевни критичари Петар Арбутина и Тони Пердића.

„Ово је једна експериментална форма; можда се може рећи да се ради о збирци новела где се основна идеја провлачи да се та некаква етичка недоумица која се јавља од ситуације до ситуације код младих људи, на прави начин препозна, дефинише и самим тим олакша“, објашњава Пердић. „ Сви који буду имали прилике да овај роман поседују имаће, надам се, једно велико задовољство да та прича буде обострана“.

Slav

Роман је изашао пре мање од двадесетак дана, али је захваљујући друштвеним мрежама већ изазвао пажњу јавности. Након промоције у „Палисаду“ следи и представљање у библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“, а онда даље, широм Србије.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs