У оквиру државне мреже за мониторинг алергеног полена који врши Агенција за заштиту животне средине, мерење концентрације полена 24 алергене биљне врсте у ваздуху почело је 15. априла, а обавља се у оквиру систематског праћења концентрације полена  на територији Општине Чајетина –  мерно место на Златибору. Вредности концентрације полена биљака, који је за човека један од најзначајнијих алергена у ваздуху,   мере се на висини 15m изнад површине тла, а гранична вредност за све алергене биљке изузев амброзије је 30 поленових зрна /m3 ваздуха, а за амброзију  15 поленових  зрна /m3 ваздуха.

Према извештају за мај  актуелан је био аерополен дрвећа , трава и неких корова. Најдуже је цветао бор – 30 дана, полени храста били су присутни 20 дана,  тисе и чемпреса – 19 дана,  јавора – 18 дана. Траве су цветале 19 дана,  боквица – 11 , а коприва седам дана. У незнатним количинама регистробвани су и полени јасена, ораха, дуда, врбе, бреста и конопље.

Резултати са мерног места на Златибору у периоду од  3. до 9. јуна показују да су у веома ниским концентрацијама у ваздуху  свих седам дана били присутни полени четинара и трава, коприве – пет дана,  киселице – пет дана, боквице –  четири  дана и по два дана јавора и липе.

Овако ниске концентрације полена у ваздуху, алергијске реакције могу изазвати само код изузетно осетљивих особа.

Полинација осталих полена дрвећа, трава и неких корова се наставља. Повећава се број биљних врста које се опрашују ветром и тако отпуштају полен са алергеним потенцијалом. Из Агенције упозоравају да се концентрација полена може ублажити  кошењем травњака и   сузбијањем  корова док не уђу у пуну фазу цветања.