Пројекат Сушичка врела, који локална самоуправа општине Чајетина планира већ неколико година уназад, покренут је и тренутно се ради на добијању сагласности од  власника земљишта на којем је предвиђена путања за постављање магистралног вода. Сушичка врела радиће се у две фазе, а са првом ће се, кажу у ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина, почети на лето.

План да у што скорије време  Рибничко језеро промени намену и од водозахвата којим се напајају Чајетина и Златибор постане туристичка локација, убрзао је пројекат изградње Сушичких врела. Ова изворишта су изузетно богата водом, кажу стручњаци, па се ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина већ припрема да, према пројекту, крене у реализацију прве фазе која подразумева радове од Сушичких врела до Жигалског виса у Трипкови, у дужини од око 4 200 метара.

„Ово је један велики подухват. У буџету Општине је за ову годину планирано 80 милиона, а мислим да ћемо та средства и премашити. Довођењем ове воде решићемо много тога; добићемо изузетно квалитетну, добру воду, а биће довољно воде за Златибор, Чајетину, Трипкову, Шљивовицу, Бранешце, Криву Реку, Мачкат, Мушвете, Голово… Чињеница је да лети многа од ових села немају довољно воде па смо принуђени да им цистернама одвозимо воду, а ни то понекад није довољно. Овим би се и потрошаче Криве Реке и Мачката који су прикључени на ужички водовод пребацили на Сушичка врела“, објашњава Мирослав Ђокић, директор ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина.

Сушица има три врела, каже Ђокић. Издашност једног је, према мерењима, две стотине секундних литара, другог стотину педесет, а трећи је понорница која је променљивог капацитета. Количине воде које извори дају довољни су, како кажу, за снабдевање становника Чајетине, Златибора и наведених села.Сушичка врела радиће се у две фазе, а са првом ће се, кажу у ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина, почети на лето. У исто време се планира и  изградња резервоара у Врањевини.

“ Рачунамо да са резервоаром Камаљ и Врањевина чији је капацитет око 2 000 метара кубних, можемо да решимо питања снабдевања водом, и ако дође до одређених прекида (што не би требало) Златибор и околина могу да имају и два дана воде. Ова земља где је планиран резервоар, пошто је државна, проглашена је земљиште од јавног интереса. Општина је и за овај пројекат издвојила средства . У току су одређене процедуре око планираних радова и добијања грађевинске дозволе“.

Изградњом овог резервоара ће становници Златибора и околине добити  квалитетнију воду и сигурније водоснабдевање, истакао је Мирослав Ђокић.

Мирјана Ранковић Луковић