У Сирогојну имају две куће Дабовића у засеоку Стаматовићи. Једна од тих кућа је у власништу Стојана и Ане Дабовић. Они овде живе од 1986. године. Обоје су некада били запослени, а када су прекинули радни однос, почели су да се баве сопственом производњом: прерадом шумског воћа и узгојем малине. Овим послом  почели су да се баве деведесетих година, а пре две године регистровали су радњу за прераду воћа и поврћа. Главни мајстор је Ана, а Стојан јој помаже.

„На иницијативу директорке из етно села села у Сирогојну почели смо да производимо слатка, сокове, џемове…, све по рецептима наших бака. Међу многим женама које су производиле, ту сам била и ја“,  прича нам Ана. „ Од овог посла сам, малте не, и децу школовала. 2017. године смо регистровали радњу и проширили асортиман и тржиште. Стални купац нам је етно село у Сирогојну, а дајемо и у две, три приватне продавнице. Преко једног удружења чији сам и ја члан проширићемо тржиште, па ћемо ићи и на Златибор и на неке манифестације. Јесте велики рад и труд, али може нешто и да се заради“.

Све се ради у етно стилу, а сама амбалажа је украшена са канафасом који подсећа на старе столњаке. Сви производи су без конзерванса, по рецепту наших бака. Дабовићи производе слатка од шумских јагода, малина, купина, ароније, боровнице, борових изданака, разне џемове, као и колачиће од шљива маџарки, купиново вино, сирупе и сокове.

„Пошто имамо један мали пластеник кренули смо мало и са салатама, углавном правим ајвар и пастеризоване краставчиће. За наредну сезону планирамо још један пластеник да би проши производњу. Доста купаца нам долази кући, то су људи различитих профила и професија. Када дођу прво пробају, много им се допадне, купе, а нешто увек добију и на поклон. И тако  смо стекли доста пријатеља. Ја се конкуренције не плашим јер квалитет побеђује“.

Дабовићи имају квалитет. Ко једном дође,  купи нешто од производа, обавезно се враћа. Стојан и Ана су стекли много нових пријатеља са којима се чују и дан-данас.

Мирослав Весовић