Традиција златиборске џипијаде поново је покренута „оф роуд“ караваном у којем је учествовало преко 70 теренских возила у организацији 4х4 клуба Авантура Златибор.

Љубитељи вожње по тешком терену прошли су трасу кроз Златибор, Јабланицу, Семегњево и Бранешце, а тура није имала такмичарски карактер. Доста мештана општине који су власници теренаца је учествовало, а поред осталих градова Србије било је гостију и из Републике Српске, Македоније и Црне Горе. Група посетилаца из 4х4 клуба Брчко дошла је са 16 чланова у четири аутомобила, и искористили су џипијаду да проведу викенд на Златибору:

„Ово је за нас била туристичка варијанта. Први пут смо на Златибору, и одржали смо обећање да се одазовемо на позив домаћина, иако смо код нас имали мото скуп. Дивно нам је, много је лепо, организатори су направили феноменалан догађај за све. Нама који смо возили хард оф роуд годинама и уморили смо се од тешких услова, ово дође као лајт варијанта и то смо заправо и желели. Неки ће рећи да ово није за њих, али за нас је ово супер“,

каже Мирослав Лукић из Брчког. На пола деонице организован је доручак на јабланичком брду Цигла уз трубачки оркестар. На брду Груда при крају догађаја послужен је гулаш свим учесницима.

Овогодишња џипијада била је не превише захтевна, али као што је карактеристично за ове скупове учесници су налазили места да испробају моћ возила и вештину возача. У неприступачне увале и долине спустале су се машине високе кубикаже и углавном се успешно извлачиле, мада је било и проблема, па и шлепања, мењања гума, поправки… Једна од најспремнијих екипа са најбоље опремљеним возилима била је група пријатеља из Руме и Инђије:

„Бавимо се овим већ неких седам година, посећујемо џипијаде, што ове туристичке, што ове озбиљније такмичарске. Утисци су нам одлични, лепа је природа, организатори су се показали одлично, тако да смо задовољни,“

каже Владимир Бегић из оф роуд тима Инђија, власник Рејнџ ровера прве генерације са блокадом задњег диференцијала, наменским гумама, подигнутог са наменским вешањем. Његов колега из Руме Слободан Митрашиновић вози Нисана за који каже да је једно од најиздржљивијих возила, али битно је и управљачко умеће:

„Код вештине возача, важно је бити опрезан, пазити да се не преврнеш или не склизнеш, мораш бити сталожен, смирен. Искуство је јако битно, ја када сам први пут кренуо, узео сам неку Тојоту која је баш била тешка, и много се мора имати искуства да би то возио. Тако је увек боље узети неки мањи ауто типа Витаре или Сузуки Самураја, и кад се извежба са њима, може се прећи на већи ауто“.

Одлика златиборског каравана су прелепи пејзажи, што су истакли и посетиоци са стране. Пошто се ишло кроз територију парка природе Златибор, чувари из Србијашума су били део поворке која је прошла следеће тачке: Тусто брдо, Црни Рзав, Кутлешићи, Чавловац, Бјелиш, Мала крстина, река Рибница, стајалиште Рибница, Рајевићи, Јевтовића поток, Цигла, Лекина кућа, Лисчина, Семегњево, Груда, Око, Златибор.

Време је највећим делом било сунчано па се могло уживати у сјајном погледу, нарочито са брда Лисичина на прелазу из Јабланице у Семегњево. Организатори истичу да су презадовољни догађајем најављујући нови за следећу годину:

„Ово је једна од успешнијих манифестација после једне паузе и сада смо је обновили. Видели сте 70ак џипова кроз најлепше пределе Златибора. Мислим да су утисци величанствени, ово је нешто посебно, ми правимо џипијаде на различит начин. Ово није такмичарска џипијада, већ за уживање, за промоцију оног лепшег дела Златибора и на тај начин смо јединствени. Ову традицију ћемо наставити, наравно да нећемо дозволити прекид, требало је да одржимо континуитет, али смо имали неке потешкоће које смо сада решили. Ово је нови почетак и сваке године у овом периоду ће се одржавати ове манифестације,“

каже Милован Маричић из 4х4 клуба Авантура Златибор који је организовао џипијаду уз покровитељство општине Чајетина.

М. Ј.