Представљамо: Угоститељско туристичка школа Чајетина

У школској 2017./2018. у средњој Угоститељско туристичкој школи у Чајетини биће уписано 120 ученика, и то у четири одељења. Једно одељење је финансијски администратори, док су три из подручја угоститељсто и туризам. Из ове области једно одељење је туристички техничар, друго кулинарски техничар, док је треће комбиновано - кувари и конобари.

Велики број ученика који уписују средњу угоститељско туристичку школу је из чајетинских основних  школа, а  све  већи број деце из окружења одлучи да се школује у Чајетини. Највећа потражња је за трећим степеном смер кувар, и то похађају углавном деца из других општина - из Косјетића, Горњег Милановца, Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши, Пожеге, Ариља, Ужица.

VISNJA

"Мислим да би знатно већи број ученика био уколико би и ова школа била са домом за ученике, као и многе друге школе. Ово би знатно повећало број ученика и помогло да школа има један стабилнији упис. Приметили смо да, ови ученици који су са стране, углавном уписују занимања кувар и конобар, а све су то изузезно добра деца, вредна и одговорна. Практичну наставу обавављају на Златибору", каже Вишња Смиљанић, директорка Угоститељско туристичке школе Чајетина.

Локална самоуправа је већ обавештана о постојању потребе за домом ученика, а потребно је да се реши проблем простора, док би школа сама одрадила послове везане за верификацију. Иначе, послодавци са Златибора кажу да имају велику потребу за куварима и конобарима, а то је само још један доказ да свршени средњошколци имају одличан пролаз након ове средње школе, било да су у питању студије или запослење.

"Наши ђаци имају пролаз на високе школе, трогодишење, а наравно да имају пролаз и на факултете. Тако туристички техничари углавном уписују стране језике, правни факултет и туризмологију, док ученици са подручја економије углавном уписују економски факултет, а много лепе примере имамо где ти ученици са по 100 бодова упишу факултет и одлични су студенти. Такође, кулинарски техничари и кувари углавном уписују гастрономију", каже Вишља Смиљанић.

Директорка са поносом истиче да доста деце која заврше средњу угоститењско туристичку школу, већ раде по свим већим градовима, а нарочито у Београду, али и широм света, па тако и у Америци. Поред добре практичне наставе, ученици првог разреда смера кувар имају и добре утиске.

DSC_0130

"Овде је много лепо, учимо много тога и мислим да деца, ако воле да раде са храном, треба да упишу ову школу. У овој струци има увек посла и велике су плате и много је лепо то радити", прича нам девојчица која учи прву годину.

"Препоручујем да се упише ова школа, јер је овде много лепо и смер није тежак и лако може да се нађе посао", каже ученица прве године смер кувар.

Треба истаћи да су ученици ове школе учествовали у априлу месецу на републичком такмичењу угоститељаких школа, где је Стеван Марковић са Златибора  освојио четврто место.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs