Након много година рада у туризму и банкарсву, Мишко Мишовић са Златибора дошао је на идеју да настави дедину традицију. На Рудинама, селу надомак Златибора, решио је да направи фарму крава и да производи сир. Реч је о сиру по швајцарској рецептури, који ће се код нас, како Мишко каже, вероватни звати „златни сир“. Каже да је већ сада на пола пута да оствари свој циљ и нада се да ће са производњом овог сира кренути већ следећег лета. Први велики корак већ је напаравио и то набавком 20 крава  расе brown swiss. Реч је о изузетно расним кравама са великом количном протеина, беланчевина и масти у млеку. Код нас је ова раса слабо заступљена, а пореклом је из Немачке, из предела Алпа. Живе у условима који су слични нашим и показале су се као јако отпорне на климу која овде влада.

Краве је набавио искључиво од својих средстава – од позајмица „уз помоћ пријатеља“ и уже породице, али и од своје уштеђевине, јер ни једна банка није имала слуха за почетника попут Мишка.

DSC_0428 (Large)

„Имао сам велику помоћ, и моралну и материјалну, од председника општине Чајетина, Милана Стаматовића. Када смо пре две године разговарали о томе, он ми је сугерисао на готов производ, који може бити конкурентан на тржишту. Тако су се моје визије и његов ауторитет поклопили, а надам се да ћу у томе истрајати и да ће следеће године, у ово доба, почети производња тог сира“, прича нам Мишко Мишовић.

Грла су пре месец и по дана стигла на Рудине, сада креће њихово телење и производња млека, од чега Мишко планира да покрије део трошкова на фарми. Пред њим су још многе инвестиције, а то је проширење пољопривредног објекта, јер је потребно да изгради просторију где ће сир правити, такозвана зрионица, као и подрум, са константном температуром од 13 степени, где сир зри. У плану је и изградња сеника, где ће бити складиштена храна за краве. Мишко је за сада обезбедио око 60 посто потребне хране за својих 20 крава.

DSC_0418 (Large)

Задовољан је и  са Златиборским Еко аграром, са којим је прошле године остварио изузетно добру сарадњу. Како каже, све што је тражио, то је и добио. И ове године аплицираће на многим пројектима, како би добио субвенције потребне за даљи рад. И од државе је добио субвенције за набавку опреме, а сада очекује повраћај средстава за набавку грла од 55%, што ће му бити значајан подстицај за даљи рад фарме.

Када почне са производњом сира, Мишко би требало да позајмљена средства у потпуности врати и тако стане на своје ноге. Како нам је испричао, на досадашњим примерима у пракси, овакав вид производње сира је јако одржив. Примера ради,  једна ј швајцарска фарма, са око 30 крава, има годишњи приход око 220 хиљада еура. Неулазећи у то колики су расходи, то је и за  швајцарске услове велики приход,  каже Мишко.

Посао је за сада искључиво породичан. Помажу му родитељи, и до сада то није био проблем. Али, када производња крене, указаће се потреба и за радном снагом. Међутим, Мишко каже да ће потрага за радницима бити тешка, јер из досадашњег искуства,  каже да нема људи заинтресованих за овакве послове.
Рад на фарми није лак, али ће бити исплатив. Иако има породицу, каже да има времена и за њих и за своје краве, јер је срећа та што му фарма није много удаљена од породичне куће, тек 8 километара, тако да се свакодневно виђају. Деца су мала, али су већ заинтресована да му помогну. Ипак, 90% свог времена Мишко проводи на Рудинама на својој фарми.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs