Служба Хитне помоћи Дома здравља Чајетина последњих дана обавља знатно више интервенција него што је уобичајено за ово доба године. Пацијенти се најчешће јављају због респираторних инфекција, упале плућа, али и повреда услед падова.

У Служби хитне медицинске помоћи Дома здравља Чајетина у протеклих неколико дана забележен је повећан број интервенција. Према речима докторке Мире Вујовић јуче је у преподневним сатима прегледано око 40 пацијената који су се најчешће јављали због респраторних инфекција. Са овим проблемима углавном се сусрећу старије особе које имају неко хронично обољење,  на које се често надовезују бактеријске суперинфекције.

„Повећава се број упала плућа, где могу настати тешке компликације због којих пацијенти често морају бити хоспитализовани у ужичку болницу. Од пацијената који се јављају у Хитну помоћ 95% је са тим тегобама“,  каже докторка Вујовић.

Из Хитне службе упућују савет пацијентима да не журе са посетом лекару већ да покушају да респираторне инфекције излече одговарајућом симптоматском терапијом.

„Када дата терапија не помаже треба се јавити лекару. Тада се препоручује мировање и узимање што више течности, антипиретика (лекова за снижавање телесне температуре). Уколико после тога не буде побољшања јавити се у хитну медицинску помоћ или изабраном лекару како би се одрадила додатна дијагностика“, истиче Вујовић и додаје да се због појаве поледице пацијенти често јављају због повреда које су настале услед падова, претежно у поподневним часовима. То су углавном уганућа без већих фрактура и повреда.

Служба хитне помоћи Дома здравља Чајетина тренутно располаже са једном екипом која је због повећаног обима посла принуђена да на терен излази по реду хитности, па с тога моле грађане за разумевање.

Драгана Росић