Општина Чајетина у сарадњи са ПД“Златиборски еко аграр“ у Чајетини и ове године организовала је бесплатан превоз на 86. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду, где је тим поводом ишло 50 пољопривредника са територије општине Чајетина. Пољопривредници су, као и ранијих година, били у могућности да пропрате широку понуду на самом Сајму, од механизације, опреме у пољопривреди, приплодне стоке, нове технологије и иновација у пољопривреди.

„Велико интересовање пољопривредика било је за саме пољопривредне машине, и то првенствено косачице, фрезе, балирке, ролобалирке, увијаче бала и мешаоне. Ни интересовање према тракторима није изостало, а оно што је било видно је да су цене у понуди у зависности од марке биле различите. Па тако код трактора сличних или истих карактеристика цене су се разликовале од 20.000 до 30.000 хиљада евра. Свукупно гледано пољопривредници су показали интересовање за набавку нових машина и опреме, а како и сами кажу доста полажу наду у субвенције које даје локална самоуправа као и држава задњих година, каже Иван Гујаничић из Еко аграра. 

Што се тиче приплодне стоке, како додаје Гујаничић, пољопривредници су имали широку понуду у области говедарства, свињарства и овчарства, мада је и коњарство пратила добра понуда као и сам изложбени део. Оно што је задње три године видно је да је и ове године у понуди изостала сјеничка раса и у самом изложбеном делу, док су насупрот њима доминирале овце- грла: ил де франс расе, сафолка, романосвске и виртемберга. Сви присутни су имали прилику да пирсуствују пропрате саму смотру која је била тога дана као и да виде победничка грла самог сајма.

Представници Еко аграра су овом приликом посетили и штанд Гено – Стара из Темерина који је главни дистрибутер семена и заступник Гено Стара из Аустрије водећег центра за репродукцију и осемењавање говеда у Европи а и свету, и да поразговарају о досадашњој сарадњи, постигнутим резултатима планског осемењавања крава на територији Чајетине као и намерама и везаним активностима у даљем периоду.

Пољопривредници су се вратили у вечерњим сатима, а свеопшти утисак је да је сама посета била веома корисна и да су пољопривредници генерално задовољни посетом 86. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду.